ДА СИ ИМАМ ДЪРЖАВАТА

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

БългарияВ каква държава живеем, бре, бре! Покрай Коледа ли, не знам, но много изненади взеха да ни се случват. Днес разбирам, че бивш ватман от радомирското село Негованци, щото бил много послушен цяла година, дядо Коледа му дал за коледен подарък цели 33 фалирали фирми и търговски дружества. Ей, това се казва щедрост. Като дава, дава. Макар че човекът продължава да си живее скромно в кирпичена къщурка и оцелява със заеми от съседите. На документи, обаче, е милионер. Сега властите са го погнали и нищо чудно да го вкарат в затвора за данъчни измами и умишлени фалити на фирми.

За друга коледна изненада научаваме от Министерството на вътрешните работи. За да подсигурят нужното спокойствие на зимуващите по нашите курорти чужденци, министерството изпраща по тези места като бонус полицаи – полиглоти. Дано да не си мислят полицаите, че трябва да са по леглата.

Задачата им се свежда до това да подслушват разговорите на чужденците, без апаратура, без нищо, с едните голи уши. И ако заподозрат нещо, да действат съобразно обстановката. Ей това е предимството да знаеш два-три западни езика.

В графата коледни изненади вкарваме и новината, че скандално известният Али Юзеиров щял да се кандидатира за президент и даже щял да заведе дело срещу сегашния президент Г. Първанов, след като му падне имунитетът, заради изказването му че „създаването на една подобна формация (мюсюлмандемократичен съюз, заб. моя.) предизвиква напрежение. Не знам къде смята да заведе това дело, но едва ли ще се намери съдебна институция по света, която да осъди президента Първанов заради това му изказване.

За Коледа отвориха досиетата на посланиците, агенти на бившата държавна сигурност. За да ги сурвакат с едно отзоваване. Това трябва да го направи не кой да е, а баш агента Гоце, дето уж обединявал нацията. Шменти-капели! Тя рибата се вмирисвала откъм главата. Интересно ако отворят досиетата на всички депутати, дали няма да се наложи да правим предсрочни парламентарни избори.

Друга изненада сполетя пенсионерите, поради която коледното им настроение едва ли ще е приповдигнато, защото не само че не им дадоха коледна добавка към пенсиите, но и ги задължиха да си плащат накуп за годините, които не им стигат до пенсия, ако искат да получават въобще социалните държавни помощи. Същото го лепнаха и на студентите, които искат годините от следването им да се признават за трудов стаж. Те също трябва да извадят от празните си джобове 4 – 5 хиляди лева и да ги внесат накуп в държавната хазна. В противен случай, следването си остава за тяхна сметка, което си е и без това така. Не съм сигурен, дали по този начин правителството не насърчава населението към банкови обири, както бе направила преди време една даскалица, за да се спаси от порочния кръг на заемите си.

Финансовият министър откога се е развикал, че кризата свърши, ама кой да го чуе. Народът чува само това, което му отърва. За справка, спомнете си откриването на магазините от веригата „Лидъл” и слухът за евтините банани. Което за кой ли път доказа, че сме си бананова държава.

За да не залитнете в някои недоразумения, веднага искам да ви успокоя, че каквато ни е политиката, такава ни е и културата. Освен многото реалитита по телевизиите, които не са нищо друго, освен чиста проба халтура, то и поезията ни се изкриви до неузнаваемост. Не къде да е, а в НДК се състоя премиерата на едно книжле, озаглавено „Разклати след употреба” на културиста, пардон, културтрегера Андрей Слабаков, който дори измислил нов стил в поезията, наречен от него „писоарна лирика”. Бря, бря, можело значи и там да се правят открития. Ето някои от заглавията на стихотворенията, по които ще се досетите за съдържанието: „Лайно и поет”, „Притча за щастливия лайнояд”, „Дупенца и гъз”, „Педал и подполковник” Както виждате, човекът не само е измислил нов стил, ами и нови думи. Бравос! И това книжле не е самиздат, а е издадено от издателство „Захарий Стоянов”, во главе с неговия директор Иван Гранитски, който някога си даже беше шеф и на Българската национална телевизия. Чудя се, някой би ли подарил подобно вулгарно книжле на любимата си или това ще се приеме като най-интересния коледен подарък, който някога сте подарявали на близък човек.

Навремето Радой Ралин казваше – „Не се страхувам от министъра на културата, страхувам се от културата на министъра” Днес разбираме колко е бил прав и прозорлив.

Та такива ми ти работи в нашата татковина. Просто, да си имам държавата!

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.