ОТПУСК И ЗА БАЩИТЕ ПРИ…РАЖДАНЕ?!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

В случая не става дума за Томас Бийти. За 34-годишния транссексуален американец, който през юни м.г. роди женска рожба. И на когото предстои второ раждане.
Става дума за това, че и българските бащи вече могат да излязат в отпуск, за да отменят майките в отглеждането на новороденото дете.. От 1 януари т.г. са в сила нови разпоредби в Кодекса на труда /КТ/ и в Кодекса за социално осигуряване /КСО/, които дават право на мъжете да ползват два вида отпуск по „бащинство“ с обезщетение от държавното обществено осигуряване.
Единият отпуск  е в размер на  15 календарни дни от датата на изписване на новороденото от лечебното заведение.
При другия отпуск бащата може да замести майката в отглеждането на детето, след като то навърши 6 месеца.

Право на тези два вида отпуск имат както работещите по трудово или служебно правоотношение, така и всички други, които по КСО са осигурени за фонд „Общо заболяване и майчинство“.
Какво е необходимо да се знае за първия вид отпуск?
Както посочих, неговият максимален размер е 15 календарни дни. Но бащата има право да ползва и по-малко от тези 15 дни. Или да си ги вземе на части.  Но отпускът задължително трябва да започне от деня на изписването на детето от болницата. Право на този вид отпуск има както законният съпруг на майката на новороденото  дете, така и бащата на детето, който живее в едно домакинство с майката.
Правото на отпуск се доказва с документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписването на детето. Тази дата трябва да е през 2009 г., тъй като правото на този вид отпуск е от 1 януари т.г. Необходимо е още удостоверение за граждански брак или декларация, че бащата е припознал детето и живее в едно домакинство с майката.
Трябва да се знае и това, че отпускът  от 15 календарни дни на бащата не е зависим от трудовия и осигурителния статус на майката. Не е обвързан и от това дали майката има право и ползва отпуск за бременност и раждане. Този вид отпуск е на самостоятелно основание – раждането на детето.. И носителят на правото на този вид отпуск е еднолично и само бащата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.