Как чистачките и Филия Масларова ще ни спасят от кризата

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Представете си крехка девойка, с нежен момински дъх, почти запазена – да речем между 16 и 18 годишна, с диплома за икономист и страст към Гьоте и Шекспир. Чете ги в оригинал, естествено. Това се случва най-често вечер, след дългия й работен ден на …. чистачка. Нещо не ви се връзва?
Запазете си разсъжденията за кварталната магазинерка или, за да плашите децата вечер преди лягане. Защото вярвате или не, подобни обяви за работа продължават да шестват из девственото ни интернет пространство.

Оня ден се сблъсках с една такава и първо си помислих, че се е получила случайна инфекция. Но после гледам, долу се кипри мобилен телефон на мъжа, който си търси именно такава начетена чистачка – хем ученичка, хем висшистка, хем с два западни езика. Умно. Ето как ще се спасим от финансовата криза!

 Друга обява – “Съвременен международен бизнес за амбициозни и предприемчиви хора. Възможност за финансова независимост и личностно израстване.

 Работа в екип. Обучение.Компютърна грамотност и чужд език – предимство.” Прави сте, и на мен не ми стана ясно за какво става дума. Сигурно ако се обадя и телефонът не е импулсен току виж съм станала милионер в зелено докато спя.

Едва ли финансовата криза е виновна за появата на подобни кукички. По-скоро пазарът го изисква – щом още има хора, които се хващат, значи е логично да има и предлагане. Но, че тепърва ще има свежи хватки за стотиците, които ще останат без работа е ясно като бял ден в цигански квартал. Още един пресен пример-“Търся сериозни хора, силно мотивирани и ангажирани към своя успех. С комуникативност и умение за работа в екип.Желаещите да изпратят своето CV на посочения адрес.” Че кой не се смята за сериозен и за мотивиран в днешно време? То е въпрос на чест и семейна гордост!

Кратка и незлоблива проверка в мрежата показва, че е безумно лесно да се публикуват подобни обяви. Иска се просто регистрация, а “Сайтът ХХХХ не носи отговорност за съдържанието на публикуваните обяви” е класика в жанра. Категорията “Компаньонки” пък си е повече от естествена, тя във вестниците заема цели страници, какво остава за необятната мрежа, където има ъгълче за всяка далавера, лична лудост и простотия.

Морал? От такъв са оперирани всички, които ви връщат с щедър замах в онези светли първи години на демокрацията. От вас се иска само да имате компютър в къщи или сръчни ръце. “Фантастичното средство за правене на пари без първоначален капитал” ви очаква. Предполагам, счупените нерви и похарчените пари на вятъра сте ги прежалили.

Най-много се смях на една обява, която предлага допълнителни доходи за учители. И наистина таргетът е прицелен идеално – предлагат им да станат дистрибутори на козметика. Оказа се, че няма нищо ново под слънцето и в родното школо това отдавна е на мода. Първо, даскалката те препитва чаткаш ли замисъла на “Под игото”, после те “изнудва” деликатно да си купиш спирала за 200 % обем и вампирски поглед. (Последното не съм много сигурна, че го пише в брошурките)

Още по-забавно става, ако все пак ви поканят на интервю, например за “Офис мениджър”, в превод – секретарка. Сега така е модерно, защото секретарка звучи някак си ….ненаучно!

Една препатила позната като седнем да пием бира обича да ни разказва такива хуморески. Завършила е българска филогия и не е от София. По интервютата най-често я питали защо не ще да стане даскалка и дава ли си сметка колко сериозно и отговорно е да си имаш взимане-даване с принтер, факс и кафемашина? Най-култовото й интервю обаче започнало с въпрос за времето навън и подканянето – “Ама говорете, кажете си всичко.” В случай, че не ви се е налагало, да знаете, че вечният въпрос звучи така – що не си седите дома, или по-натурално казано – чий го търсиш в София? И това на фона на уж социалната Масларова, която се пенеше, че българинът, не бил мобилен и не обичал туризма с цел препитание!

Всъщност, по-известната като Филия Масларова, ще постъпи  наистина умно ако сериозно се заеме с всички знайни и незнайни сайтове за обяви, безплатни талони с думи до 10 реда из вестниците и им прати една хубава честитка с инспектори. Така обявите за компаньонки (или поне безплатният достъп до тях) и бране на малини в Англия от нелицензиран посредник може и да поизчезнат. Ако Масларова я мързи, то поне може да прати трудовата инспекция да провери легален ли е бизнесът с лепене на пликове и визитки, чийто жертви гарантирано ще нараснат скоро.

Сайтовете също могат да се държат по-сериозно и ако държат да бъдат достоверни да въведат по-строга цедка за ловците на шарани. В момента никой не може да гарантира коректността в която и да е обява и предлаганите условия – не е никак трудно да се ограничи безплатната опция за публикуване, например. Бъркането в джоба влияе винаги благотворно на българския тарикат. В противен случай безработният ще е все така беззащитен пред недобросъвестния работодател. В същата графа с подводни камъни попадат опасността от злоупотреба с лични данни и искането на снимки с повод и без повод. Някои ЗЗЛД– в превод- Закона за защита на личните данни не го броят за слива.

Особено да внимават металурзите от Кремиковци и всички засегнати от газовата криза, бъдещи гладни безработни! Риба се лови в мътни води, затова плувайте надълбоко и не пускайте мехурчета.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.