БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПА И СВЕТЪТ ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ АСТА!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Сиволът на протеста - маската на Гай ФоксНа първи октомври 2011 година 8 страни – САЩ, Канада, Япония, Нова Зеландия, Република Корея, Сингапур, Австралия и Мароко, подписаха споразумението АСТА, а на 26 януари тази година – още 22 страни членки на ЕС, включително България също се присъединиха. За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано от поне 6 от подписалите го държави. То ангажира само страни, които са го подписали и ратифицирали.

По решение на МС на РБ от 16.11.2011 г АСТА е подписано от посланика ни в Япония д-р Любомир Тодоров

Не се съгласиха Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия.

Предстои АСТА да бъде разгледано от Европейския парламент. За да се присъедини България има две възможности. Първата е Народното събрание да ратифицира споразумението. Втората е то да стане част от европейското законодателство – това означава след като вече е подписано от ЕК, да бъде ратифицирано и от Европейския парламент. ЕП отхвърли този договор преди няколко месеца.

Докладчикът по споразумението в ЕП Кадер Ариф (Kader Arif) се оттегли в знак на протест срещу АСТА.

 

Народното събрание трябва или да не ратифицира споразумението или пък правителството да си оттегли подписа.

 

Текстът на АСТА на български:

Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA)

http://register.consilium.europa.eu/pdf/bg/11/st12/st12196.bg11.pdf

 

По света и у нас се разгаря масова кампания против ACTA

 

Похвална е инициативата на депутата от ДСБ г-н Иван Иванов да отправи въпрос към външния министър Н. Младенов и министъра на МИЕТ Тр. Трайков. Доколкото г-н Иванов е предпочел писмен отговор, то е редно двамата министри да бъдат изслушани, за да имат становищата им необходимата публичност!

Следва да се предприеме и алтернативна стъпка – внасяне в Парламента от името на Синята коалиция на Проект за Решение и провеждане на парламентарни дебати по него.

Стана известно, че другата сряда ще бъдат изслушани министрите Трайков и Рашидов по темата АСТА. Отказан е парламентарен дебат, ще мине само с изслушването в комисиите!

 

Текстът, който предлага Иван Иванов на неговата страница във Фейсбук

http://www.facebook.com/profile.php?id=100003195298796

 

Като израз на общественото възмущение днес отправих към външния министър Н. Младенов следния въпрос:

„На 16 ноември миналата година правителството е одобрило проекта на Търговско споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА), а по-късно го подписа в Токио. Предстои през тази година неговото ратифициране в Народното събрание. Споразумението има за цел избягване фалшифицирането на търговски марки ……или пиратство на авторски или сродни на тях права, обаче според Европейския надзорник за личните данни, има опасност за: масово наблюдение, невидим мониторинг на милиони хора, независимо дали са под подозрение и систематично записване на данни. Възможно е осъществяване на приватизирано прилагане на мерките от интернет-компании – посредници. Съществуват също така неясноти при дефинирането на основанията за санкции.

Предвид острата обществена реакция в Европейския съюз, включително и в България срещу текста на Споразумението отправям към Вас следния въпрос:

Гарантирате ли, че споразумението балансира интересите на потребителите и носителите на права? Гарантирате ли, че не се засягат непропорционално правата на гражданите онлайн? Съществува ли опасност потребителите да бъдат натоварени с допълнителна наказателна отговорност при неясни критерии? Подписаното споразумение явява ли се приоритетно по отношение на националната регулаторна рамка?

Моля за писмен отговор.“

Министърът е длъжен да ми отговори в седемдневен срок”

 

Сините евродепутати Светослав Малинов и Надежда Нейнски се противопоставят на АСТА:

Отворен Парламент – Депутати срещу ACTA

http://www.openparliament.net/position/view-16

 

Ето и Пресконференцията на Мартин Димитров по темата: Интернет цензура без граници

 

http://www.sds.bg/articles/6214-internet-tsenzura-bez-granitsi

 

 

 

Открита е и международна подписка против ACTA – всеки може да се подпише с име и електронна поща:

http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?rc=fb&pv=308

 

Публикувани са и мейладресите на българските евродепутати – да им се изпращат писма с призоваване да се присъединят към противниците на ACTA в ЕП:

 

 

metin.kazak@europarl.europa.eu; slavi.binev@europarl.europa.eu; filizhakaeva.hyusmenova@europarl.europa.eu; stanimir.ilchev@europarl.europa.eu; ilianamalinova.iotova@europarl.europa.eu; iliana.ivanova@europarl.europa.eu; ivailo.kalfin@europarl.europa.eu; evgeni.kirilov@europarl.europa.euandrey.kovatchev@europarl.europa.eu; mariya.nedelcheva@europarl.europa.eu; svetoslavristov.malinov@europarl.europa.eu; Nadezhda.Neynsky@europarl.europa.eu; vladkotodorov.panayotov@europarl.europa.eu; antonyia.parvanova@europarl.europa.eu; dimitar.stoyanov@europarl.europa.eu; emilstefanov.stoyanov@europarl.europa.eu; vladimir.urutchev@europarl.europa.eu; kristian.vigenin@europarl.europa.eu

 

Организират се Протести на 11.02.2012, от 11.00! в цялата страна:

 

София-пред пилоните на НДК: http://www.facebook.com/events/246513398758312/

Варна: http://www.facebook.com/events/374427159240206/

Бургас: https://www.facebook.com/events/375580262468062

Пловдив: http://www.facebook.com/events/292309164160296/

Кърджали: https://www.facebook.com/events/268390609897567/

Хасково: https://www.facebook.com/events/261858850554176/

Ямбол: https://www.facebook.com/events/222053541219599/

 

Ето и адреса на Фейсбук-групата:

Ние казваме „НЕ“ на ACTA! / Bulgaria says „NO“ to ACTA!

http://www.facebook.com/groups/322747524436678/

 

НЕКА ПОДКРЕПИМ МАСОВИТЕ ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ЦЕНЗУРАТА В ИНТЕРНЕТ, ПРЕДСТАВЯНА ПОД БЛАГОВИДНИЯ ПРЕДЛОГ ЗА ЗАЩИТА НА АВТОРСКИТЕ ПРАВА! ПРЕДИ ВРЕМЕ НЕ МИНА ЗАКОНА ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩЕНИЯ (ЗЕС), ЗАЩОТО ВСИЧКИ ИЗЛЯЗОХМЕ НА ПЛОЩАД „НАРОДНО СЪБРАНИЕ”! НЕКА И СЕГА СМЕ ЕДИННИ, ЗА ДА ПОБЕДИМ!

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.