Да бъдеш „сървайвър”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Работна Виза

В битката за хляба човешките отношения остават на заден план

Миналото лято в кината тихомълком излезе един нов американски филм, носещ заглавието – „Да бъдеш Лари Краун”. Замислен и изигран от холивудската звезда Том Ханкс в главната роля, той изцяло беше лишен от блясъка, помпозността и дори мегаломанията на типичните американски сюжети, които обикновено се класират за наградите „Оскар”. В него нямаше и драматизъм. Затова критиците не го посрещнаха добре и му лепнаха постната фраза „… липсва му причина да съществува”.

 

С причина или без, този филм беше единственият, който ме впечатли през отминалия кино сезон. В него видях една различна философия. Това не е философията на протестите след икономическата криза, или пък трагедията на обикновения човек, загубил работата и социалния си статус. В него отсъства разрушителният гняв на по-слабия, но липсва и пораженческо чувство. Какво има тогава? Според мен отстояване на себе си.

 

Героят на Ханкс, наречен Лари Краун и превъплъщаващ историята на един негов приятел, преживял кардинална промяна в живота си, е на ръба да загуби всичко. Той е поставен пред невъзможността да продължи стария си „а ла” американски начин на живот – голяма къща, голяма кола, голям плазмен телевизор, голяма ипотека за изплащане. Вместо да изпадне в отчаяние, той приема малките възможности, които му предоставя животът и променя поетапно всичко. Записва се в колеж, за да получи по-добро образование, заменя плазмения телевизор за моторче, което харчи далеч по-малко от големия му джип. Връща се към свое по-старо амплоа като готвач. Изучава икономика и финанси и успява да закрие нерентабилната си ипотека. Мести се в малък апартамент. Намира нови по-обикновени, но истински приятели и се влюбва отново. Животът му се променя незабелязано към по-добро и променя живота на другите около него по същия положителен начин.

 

Филмът остави едно топло, приятно чувство у мен, че всичко си е дошло на мястото, и макар че липсват фанфарите и фойерверките накрая, щастието бива намерено на мястото, където най-малко го очакваш – иззад следващия ъгъл. Важното е да не спираш да вървиш.

 

Какво може да открие един обикновен българин в историята на този обикновен американец? И кой въобще знае, как се оцелява по-добре от българина? Въпреки че Ханкс говори малко български, който е научил от жена си Рита Уилсон с български произход, той може би няма представа за това, какви са способностите на българския „сървайвър”. Аз мисля, че той влага нещо по-различно в идеята за оцеляване, която представя. Това е идеята да приемеш и най-малките възможности, които животът ти поднася, за да изградиш с труд живота си наново, без да причиниш вреда или щета на никого, без да играеш ролята на неоправданата жертва или пък да изгубиш надежда и да се предадеш. При българина често другият е пречка, която трябва да бъде премахната. В битката за хляба човешките отношения остават на заден план. Нищо, че животът ни показва, че причинената вреда винаги се завръща като бумеранг и ни принуждава да живеем в едно общество, където най-важното е прецаканият този път да не си ти. Не това има предвид Ханкс, написвайки сценария на своя простичък и обикновен филм. Според мен той иска да покаже един естествен и хармоничен начин да отстояваш себе си без агресия. Да стоиш здраво стъпил на краката си, с тежестта на собствената си личност, в чиято стойност не спираш да вярваш. Трудно начинание, което просто трябва да се изживее …

    

 

 

    


Ваня Цветкова е бизнес журналист и обучаващ се психоаналитик. В биографията й на млад специалист присъства и практика в холандска компания. Там тя участва в няколко проекта свързани с човешките ресурси, което й помага да надникне в кухнята на западната философия за отношение към служителите.

Рубриката „Работна Виза“ е вдъхновена от публикациите в известния блог Harvard Business Review и възможността за паралел с българската действителност.

Всяка седмица тук ще прочетете оригиналния прочит на Ваня по актуални теми, свързани с намирането на работа по света и у нас, работното място и отношенията между работодатели и служители.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.