Нова работа? А защо не идеалната работа?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Работна Виза     С настъпването на Новата 2012 година много от нас са си пожелали да сменят работата си или да намерят работа въобще. Всеки се надява този път да намери истинската, може би нещо като истинската любов. Нищо чудно, че през 2011 г. една от най-четените статии в известния блог “Harvard Business Review” е със заглавието „Дванайсетте качества, които истински страхотната работа притежава” от Тони Шварц, собственик на компания за консултиране и обучения.

     На първо четене статията изглежда утопична и нереална за нашата грубовата и поочукана българска действителност. При внимателен прочит обаче има неща, от които може да се поучи всеки български работодател, както и търсещите работа.

     Разбира се, първите качества според Шварц са свързани със заплащането и стимулите. Ясно е, че уважаемите работодатели не могат да очакват най-доброто от служителите си, ако последните са заети предимно с мисълта за физическото си оцеляване. Пребогатото възнаграждение на мениджърите за сметка на работниците не е добра стратегия. За да бъдат по-мотивирани служителите, те трябва да получават и някакъв дял от успеха на компанията под формата на акции, бонуси според представянето или част от печалбата.

     Според тези критерии би могло да се открие работно място в България, особено след навлизането на чуждите компании. Да видим обаче дали следващите изисквания към идеалния работодател се срещат и по нашите ширини.

     Сигурната и уютна работна среда включва пространство за почивка, срещи с колеги и места, където можеш просто да си стоиш. Експерти от Силиконовата долина (мястото, където са събрани едни от най-големите технологични компании в света) са открили, че така се раждат най-творческите идеи, които могат да изстрелят една компания на върха. Почивката може да включва и следобедна дрямка, защото е доказано, че това увеличава продуктивността. Зали за спорт и физическа активност също са горещо препоръчвани. Достъпната и евтина, но здравословна храна е много важна на работното място. Тези критерии на мен започват да ми изглеждат като екстравагантност, но всеки от нас знае, колко важни са тези малки неща, когато гърбът те боли, очите ти са червени и имаш усещането, че всеки момент ще заспиш, а кафето вече отдавна не помага. В същото време неотложните задачи и важните проблеми се трупат на бюрото или в електронната ти поща. Балансът между инвестицията на работодателя и ползата, която ще извлече е въпрос на изобретателност и добро желание.

     Продължаваме да вървим по пирамидата на потребностите в търсене на идеалната работа. След като материалните нужди са задоволени се оказва, че те са само половината от цялата картина. Следващите шест характеристики на идеалния работодател се отнасят до усещането за успех, значимост, лично развитие и принадлежност.

     Според Шварц достатъчно е работодателите или мениджърите да дефинират ясно, какво е успехът в изпълняването на дадена задача и от там нататък да дадат свобода на своя подчинен да си планира времето и стъпките, по които да я осъществи. Най-важното е той да бъде третиран като възрастен и автономен. За мен лично злоупотребата с контрол винаги е била отблъскваща и демотивираща и тя заявява от самото начало „Нямам ти доверие”. Моят опит показва, че вторият тип поведение по-често се среща в България. Модерните системи за оценка на служителите включват редовно даване на обратна връзка от страна на мениджърите. Шварц обаче смята, че това трябва да бъде възможно и за служителя в достатъчно сигурна и конфиденциална среда. Това води до момента, в който мениджърите трябва да бъдат обучени да се отнасят с уважение и грижа към своите подчинени през цялото време и да се стремят да припознават и окуражават успехите им.

     Отношенията на уважение и взаимно зачитане би трябвало да извадят на бял свят най-доброто, което един човек може да покаже на работното си място. Тогава излизат наяве неговите желания и таланти, раждат се нови проекти и идеи. Достатъчно добрият работодател осигурява време и пространство неговите служители да работят и да се концентрират върху проектите, които ги вдъхновяват най-много и могат да допринесат за просперитета на компанията.

     Фирмените обучения навлизат все повече и на българския пазар. Ползите от придобити нови умения са очевидни за всички. Шварц добавя и тях към идеалното работно място, подчертавайки, че е важно служителите да се учат както на нови неща свързани с работния процес като работа с нови програми и пр., но и на някои социални умения, които ще подобрят увереността им и дори личния им живот. Например аз съм присъствала на обучение за „Умения за организиране на времето”, което хвърли светлина върху това, как да се намали стресът поради липсата на време.

   Последната характеристика на вашата идеална нова работа е свързана с усещането ви за принос към обществото. Ако една компания не мисли само за печалбата си, а за това как да развива услуги или продукти, които да правят живота на всички по-добър, тогава несъмнено и служителите й ще се чувстват щастливи да са част от нея.  

   Е, така представени нещат изглеждат наистина страхотно, почти като любов от пръв поглед. Съществуват ли наистина такива работни места? Според Шварц – да, и като пример той дава Google, може би на това се дължи и огромният им успех.

Аз лично като бизнес журналист трябва да призная, че съм взимала интервю от шефа на една чисто българска компания, (чието име няма да спомена) в коридора между стаите, където двама младежи ритаха топка, стените бяха облепени с бебешки снимки на служителите, а в края на коридора имаше зала за тенис на маса. Този шеф наистина беше решил по свой оригинален начин да подражава на успешните компании в Силиконовата долина.

 

    

 


 

Ваня Цветкова е бизнес журналист и обучаващ се психоаналитик. В биографията й на млад специалист присъства и практика в холандска компания. Там тя участва в няколко проекта свързани с човешките ресурси, което й помага да надникне в кухнята на западната философия за отношение към служителите.

Рубриката „Работна Виза“ е вдъхновена от публикациите в известния блог Harvard Business Review и възможността за паралел с българската действителност.

Всяка седмица тук ще прочетете оригиналния прочит на Ваня по актуални теми, свързани с намирането на работа по света и у нас, работното място и отношенията между работодатели и служители.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.