Даваш ли, даваш, прокуроре

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Всеки от нас има право на достъп до обществена информация. Стига искането му да е законно

Иван Петров редовно подава сигнали. До различни инстанции, ведомства… Такъв си е Петров. Обича да сигнализира. Съседите му го наричат Петров Сигнализатора. Но Петров не е обидчив. Не се докача. Напротив. Сигнализира и сигнализира.
Не щеш ли, в началото на 2008 г. при един от сигналите до прокуратурата Петров е силно впечатлен. Нещо повече. Петров направо е втрещен! Как може, пита се Петров, Софийската районна прокуратура /СРП/ да притежава такова богато многообразие, да има толкова много и то все различни видове ПЕЧАТИ?! Как може, чуди се Петров. И сън не го хваща. За да задоволи любопитството си, на 14 април 2008 г. гражданинът Петров подава заявление за достъп до информация до СРП. Петров иска да узнае:
1. Колко броя с кръгла форма използва СРП и те са в обръщение?
2. Колко от горните печати са с различен шрифт?  3. Кога за последно е поръчван кръгъл печат за СРП?
4. Кое е наложило при поръчката на печатите да са с различен шрифт?

С Решение от 18 април 2008 г. прокурор Александър Налбантов отказва на гражданина Петров предоставяне на исканата информация. Мотивът на прокурор Налбантов е, че същата е класифицирана, съгласно Приложение № 1, II, т.12 към чл. 25 от Закона за защита на класифицираната информация /ЗЗКИ/ и съставлява държавна тайна.
Прочел отказа Петров и още повече се амбицирал. Подал жалба. До Административния съд София-град Петров написал, че действително съгласно посоченото приложение информацията, свързана с изработването и съхраняването на печатите с държавния герб, както и на печатите на органите на държавната власт, следва да бъде класифицирана като държавна тайна. Но от самото заявление /на Петров до СРП/ е видно, че в случая не е поискана информация, която попада в посочената категория, тъй като се иска информация за вече изработени печати на орган на държавната власт. И то не каква да е, а чисто статистическа информация. А предоставянето на такава информация по никакъв начин не би могло да увреди интересите, които се защитават от ЗЗКИ. Отделно, изобщо не е ясно, написал Петров до съда, каква вреда би могла да настъпи от предоставянето на поисканата информация под формата на отговор на поставените в заявлението въпроси.
Жалбата на Петров е разгледана в открито съдебно заседание през октоври 2008 г. С Решение № 815 от 13 октомври 2008 г. Административният съд София-град отменя отказа на районния прокурор и му връща преписката за ново произнасяне. В мотивите си съдът отбелязва, че административният орган /СРП/ не е посочил дали достъпът до тази информация бе увредил интересите на държавата, свързани с нейната национална сигурност, отбраната, външната политика или защитата на конституционно установения ред. И ако това би станало, по какъв начин точно би увредил държавните интереси.
Така гражданинът Петров печели делото срещу СРП. И продължава да сигнализира… Съседите му го наричат Петров Сигнализатора. Но той не се обижда. Петров добре знае, че всеки гражданин не само има право на достъп до обществена информация, но и органите по закон са задължени да му я дават. Дори когато тези органи са прокурори! Защото не някой друг, а те, прокурорите най-много са длъжни да спазват законите.

Случаят е посочен в доклада „Състоянието на достъпа до информация в България през 2008 г.“ на фондация „Програма достъп до информация“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.