За книжовния ни език, петициите и още нещо

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

  В навечерието на един от най-чистите празници на България – този за нейната писменост, от седмица или две виртуалното пространство отново се обединява за виртуално-петиционна битка.Битка срещу враговете на българския книжовен език. Пускат се петиции, хората масово подписват и масово се възмущават – ама как, ами защо, безобразие!

Ето за кой законопроект става въпрос. Може да се види и от кого и кога точно е внесен. Не е днес, не е и през тазгодишния май.

А ето тук може да видите самия Закон за Народната просвета, както и чл.16 т. 4 – членът и точката, разбунили обществената съвест.  Този проектозакон за промени в Закона за Народната просвета е внесен и дебатиран преди година и…т.4 от чл. 16 си е непокътната.Тогава тръгна и първата петиция, която защитаваше книжовния ни език. Често обаче възгласите в защита на книжовната ни реч бяха отправяни на латиница и с безброй безумни правописни грешки.

Питам се – наистина ли толкова ни пука за книжовния ни език и неговото бъдеще или просто имаме нужда непрекъснато да крещим срещу нещо? По форумите и блоговете…иначе сме учудващо мълчаливи.

И кой е начинът да съхраним езика си – чрез подписване на петиции или… (многоточието се попълва според желанието и вкуса на четящия)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.