Една цигара, моля, чакам бебе

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Тя е бременна в шестия месец с второто си дете. Първото е едва на година и седем месеца. Тя е нервна, не е лесно да си бременна с малко дете, изморително е, изтощително е дори. Тя запалва поредната цигара, това е нейният начин да си подари късче спокойствие…до следващата цигара. Тя е една непозната и коя съм аз да я съдя.

Тютюнопушенето влияе на бременността посредством различни механизми: свиване на кръвоносните съдове, водещо до намаляване на притока на кръв към плацентата, въглеродният окис води до намаляване на притока на кислород към зародиша и съответно намаляване на нивото на неговия хемоглобин, намален апетит на майката, съответно намален прием на калории, намаляване на нивото на плазмата на майката. 

Има редица стресиращи статистики, които сочат колко е вредно за бебока неговата мама да пуши.   Има и други статистики, които сочат колко е трудно за заклетия пушач да откаже цигарите. Вероятно е трудно, аз не съм пушач, така че ,ще кажете , лесно ти е да размахваш назидателно пръст. Ами да, лесно ми е.
Скоро попаднах на дискусия относно дефиницията – добра майка. Коя майка е добрата майка и въобще може ли една майка да бъде друга, освен добра. Та нали майчинството , уж, е заложено у жената. Инстинктът да предпази рожбата си е основния. Всяка майка иска най-доброто за детето си. Всяка майка е готова на всичко в името на детето си. Всяка майка жертва собственото си благо за благото на детето си. Всяка майка живее заради детето си. Мога да изброя още куп клишета, които биха били част от описанието на добрата майка, всъщност-на майката изобщо. И вероятно ако го направя ще бъда и права и не права. Защото знам колко е трудно да бъдеш родител и да правиш правилно нещата. Знам, че въпреки голямото си желание не винаги се получават такива, каквито искаме. Но съм убедена и в друго – едно от основните неща , които се случва с Аза ни, когато застанем на прага на родителството, е да го оставим на заден план. Да пренебрегнем егоизма си, да помислим извън себе си. Защото, ставайки родители ,ние поемаме съзнателната отговорност за друг живот. Наистина не вярвам, че за една бъдеща майка най-голямата житейска драма е да се откаже от никотиновото удоволствие. Честно, не вярвам.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.