Представете си, че сте бедни…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

клошар кофиТези дни открих сигурно доказателство, че исландският вулкан е опасен не само за самолетите, но и за мозъците на депутатите. Не, не за сивите вещества на родните дупедавци, бързам да ви успокоя, а за изтънчените гънки в напомадените глави на евроколегите им.
От Европейската народна партия са обявили конкурс за едноминутно видео, темата е „Представи си живот в бедност – какъв е изходът?“. В него могат да участват младежи на възраст между 18 и 30 години. Целта на конкурса е да окуражи младите хора да представят своите идеи за това как може да бъде намалена бедността в Европа. Съревнованието се организира като част от инициативата „2010 – Европейска година за борба с бедността и социалното изключване“. Вдъхновихте ли се вече? Или ви е малко трудно да си сгъвате мозъка на празен стомах? 

Когато прочетох за конкурса първата ми мисъл бе набожна – зачудих се къде се е заплеснал Господ та не вижда какви тегоби мъчат чадата му? 
После си казах – явно в ЕНП доста са го загазили откъм творческа мощ, след като са се принудили да прибегнат до този „елегантен“ начин за набавяне на свежи идеи срещу кризата. Да ни бяха питали – тук си имаме какви ли не формати за издирване на таланти. Първата цедка са всевъзможните телевизионни риалити програми. То ако от там не изскочи някой талант, от къде другаде? Приложенията му започват от леглата на богаташите, за да стигнат един прекрасен ден до депутатските банки.

От известно време в страната ни се практикува и друг успешен модел за изстрелване към връхнините на политнебосклона. Явлението ни е патентовано и прошнуровано с кръщелното име Бойко Борисов. Той е способен да гласува доверие всекиму, след подходящото облъчване. Имаме си и пресен пример със здравната ни дерокожка – проф. Анна-Mария Борисова. Историята е класическа – срещнали се на един разклон, което откъдето и да го гледате вдъхва доверие и респект.

И втора мисъл ме цапна по главата при вида на конкурса. Рекох си,че първата награда моментално и без грам усилие дори трябва да иде в ръцете на българин. Научно доказано е, че по-издръжливо племе от нашето няма. Темата за нас е повече от фасулска, защото в бедност се раждаме, в бедност умираме, няма нужда да си го представяме допълнително. От години почетните 99% от нацията ни са перманентно социално изключени и няма земна сила, която да ни очовечи.

Но ако за мен подобни конкурси са безсмислени и прозрачно доказателство за политическо мозъчно затлъстяване, на ЕНП може и да им е забавно да гледат филмчета с недохранени деца. Те и без това си падат милозливи – нали прибраха ГЕРБ преди време под крилото си. Това донякъде обяснява и странните им идеи за конкурси – можеш ли да мислиш свежо с такъв член като ГЕРБ, затънал до гуша в клошарски кашони, от които зайците изскачат все ялови?

На колко ще бъде оценена ГЕРБ от ЕНП ще разберем скоро.
Макар, че на нас вече не ни пука, нали?
Да му мислят ония с филмчетата.
Ние финалните надписи си ги знаем наизуст.

 

 

Снимка: Авторът

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.