Бог да пази читавия материал в Родината ни!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Иван ВазовЕмигрантски неволи

Емигрирането на български гражданин в чужбина не е лесна инициатива. От една страна го подгонва бързо носталгия, от друга пък не може просто да се върне. Било по политически, било по елементарно финансови причини… (разбира се в момента изключвам от изследване заминалите поради предателство, корупция, и разни безродници)

Тъжна е съдбата на родолюбец извън родината. Не толкова заради финансовия аспект на съществуванието му, но заради странното “прекъсване на мостовете” към близки и роднини. Дори и вече да не е “модерно” да наричат емигрантите “невъзвращенци-врагове на родината”, достатъчно е да се поразходи човек из българоезичните форуми, където все се намират разни “умници” да се пишат за “герои” щото били останали, и да плюят по излезлите навън.

Проблемът е още по тежък и заради поведението на “българските” политици, дето от една страна крещят (като са по чужбините), че в България бил останал “лошия” материал, а в същото време тотално пречат на желанието на мнозина да се завърнат…. (заради убежденията и натрупания им опит?)

Дори милион и половина банатски и кримски българи (изселени след Кримските войни през 18 век) нямат почти никакви възможности да се завърнат “в родината на дедите си”…ако не са много богати !!! (докато пък в страни като Гърция, Финландия, Израел… и други си имат специални закони за приемане и подпомагане на желаещите да се заселят в страните им “етнически братя”)

        Аз пък ще ви кажа, че въпреки негативните резултати от присъствието на Царя ни в живота на България, той остави една много умна мисъл в общественото съзнание. Това е прословутото му желание за “смяна на мисловния чип на българина” ! Казвам му браво за това.

И ще се мотивирам. Преди няколко години, при едно от посещенията ми в България гледах (без да вярвам на ушите си) едно от предаванията на прословутия “корифей” на мисълта, господин ПРОФЕСОР….Юлиян Вучков. Та понеже той се беше пак разпалил по темата “байГанювщината на българите”, от Испания му телефонира един шофьор, живеещ от пет години там. Човекът каза долу-горе следното: Предлагам в Народното събрание да бъдат приети ДВА закона. Първият –

българските граждани да бъдат принудително изгонени от България!

Вторият закон да гласи – “Никой БГ поданик да няма право да се връща в родината си преди да е живял и работил ПЕТ години в чужбина”….

На странно обърканото въпросително мълчание на Вучков, българският шофьор отвърна с обяснението:

 – Само като поживее реално в чужбина българинът може да научи колко е стойностен, но и да научи важни неща, които да приложи в БГ, вместо все да “преоткрива топлата вода”.

 Жалко че бг зрителите не се и замислиха поне над казаното от чужденците в “Шоуто на Слави” – “Добре дошъл в България” !

За да разберат че може би наистина…..понятието “Бай-Ганю” е вкарано в подсъзнанието на българина с помощта на нихилистично-настроени \“български?\“ интелектуалци!(от доста десетилетия насам)

В много литератури по света има книги с подобни \“дебелооки\“ и нахални национални герои, но никъде не се е превърнало това в…..НАЦИОНАЛЕН СИНДРОМ на смачканото самоуважение! (мога да посоча на малко все още четящи хора книги като “Глупаци в чужбина” на Марк Твен , но и Бранислав Нушич не беше нежен към своите съграждани (без да ги обявява за такива “щото са сърби” !!!)

А у нас ? Има ли анализ, коментар из медиите или изказване на политици и обществени мъже, където да не се преплитат подобни \“синдромни\“ симптоми? Отделно пък “интелектуално изглеждащите” и цитиращи уж “Народопсихологията на българите” на Иван Хаджийски !

Чудя се защо така просташки се обобщава у нас всичко? Чудя се за мисленето като цяло у нас ли се говори, или се прави \“списък с оплаквания от ….общочовешките слабости\“ – приписвани като \“единствено български\“ ???
Мисля си, че нещата са по-прости! Ако сам не се уважаваш, никой няма да те уважава !!!
Иначе в историята на което и да е племе и народ има \“срамни страници\“ и срамни постъпки. Което не им пречи (на другите де) да говорят за хубавото ВЪПРЕКИ ЛОШОТО !!
У нас всичко е станало НАОПАКИ!
И ако нещо положително се случи…. излизат гадните \“Да, ама не\“ …. с припомняния за това или онова….. жалко и срамно! ….Щото САМО БЪЛГАРИ могат да са толкова елементарни…национални предатели или корумпирани лумпени ???
Да, ама не ! -дами и господа !
Само в БГ националното предателство и интелектуалните машинации са издигнати в ранг на…… Български генетичен дефект … и едва ли не в СЪДБОВНА ПРОКОБА !!!
Как ли щяха да се чувстват евреите в Израел, ако все им се напомняше за Юда, за безбройните предали родни градове и страни през две хилядната им история след…Юда само ? (да не говорим пък за “най-новата” им история в новосъздадения Израел и десетките воини и конфликти със съседите си само???)

Как щяха да се чувстват американците ако обръщаха внимание на ….основателните упреци на другите в …арогантност и корупции и предателства ? Или за несметните им арогантни намеси във вътрешните работи на десетки страни по света? (или дори единствено за изтребените като вредни насекоми над десет милиона индианци ).
Как щяха да се чувстват “давачите на уроци по демокрация” Французи, ако все им се натякваше, че влязоха в числото на \“победителите\“ на Хитлер, след като бяха с правителството на Виши, дето се възползва от Хитлеровите закони, за да изтреби циганите и евреите си ? Пък и срамни страници като геноциди над катарите… над Валоа, над арабите и негри в колониите си? Но сега… има ли по гласовити от …френските хвалипръцковски петли ?

Основният наш проблем, дами и господа е …. че не смеем да се обикнем КАКВИТО СМЕ! … и въпреки негативните нещица! Различни от нас винаги ще има, но ако не ни обединява едно ….простичко национално САМОУВАЖЕНИЕ и гордост….ВСЕ ЩЕ СМЕ ЗА ПОДИГРАВКА НА ДРУГИТЕ !!!
И дето не смеем да наречем предателството – предателство…. Дори думички като НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ и ….даване под съд за национално продажничество, са станали…. старомодни и несъществуващи !!!

Моля за извинение българските ми сънародници, че бидейки емигрант, си позволявам да говоря за тези неща ! От друга страна пък, КОИ я създадоха тази държава след Освобождението ни от турско робство?

Не бяха ли повечето от тях живели в изгнание ? Или личности като Левски, Ботев, Тодор Балабанов, Вазов Петко Славейков…. никога не са живели в изгнание ??? Националните ни герои, прославили името Българин по света според мене знаят, че “Човек се опознава сравнявайки се с другите!”

А не като затънал в говната петел с победоносни кукуригания.

Бог да пази „читавия материал в Родината ни“ !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.