Не подписвайте банковите договори на коляно

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

И на топло, и на студено дълговете оцеляват

След сюрприза с газовия шок гневеният българин може да загърби сметките за парното, но не и плащането на месечните си вноски по банковите потребителски кредити, които е теглил. Без да подозират за кризата, ударила страната още в първите дни на Новата 2009 г., точно пред Клоледа депутатите случайно се оказаха в ролята на шамани и набързо гласуваха изменения в Закона за потребителските кредити. Според приетите промени при предсрочно погасяване/изплащане/ на заемите, съответната банка няма право да събира наказателни лихви, такси и всякакви разноски.

За да се приложи обаче това изменение на закона трябва да се знаят някои основни правила. Банките винаги ще търсят допълнителна възможност да събират пари от клиентите си, особено в тежки времена на парична ликвидност, каквито са сега. Заради това клиентите трябва да са много внимателни, да не се доверяват на устни обещания на банковите чиновници, да изискват за всяко нещо писмен документ и задължително стриктно да спазват договорите си, за да не дават повод на банката да ги „ужили”.

Новите моменти в Закона за потребителите е приложим за кредити от 400 до 40 000 лв. и не обхваща ипотечни заеми за жилища, което е важно да се знае. А за да се приложи правилото, че клиентът има право да погаси предсрочно дълга си, ако има налични пари, и да не плати уговорените лихви, такси и други разноски, той трябва задължително да познава много добре договора, който е сключил.

Възможно е в него да има уловки, които най-вероятно ще са в противоречие със споменатите законови промени и ще са нищожни. Въпреки това, преди да отиде в банката гражданинът трябва добре да обмисли нещата.Сега нормативният акт дословно гласи: „ЗАКОН ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКИЯ КРЕДИТ – Чл. 18. (1) (Доп. – ДВ, бр. 110 от 2008 г.) – потребителят има право да изпълни предсрочно задълженията си по договора за потребителски кредит без да дължи лихви, такси или други разходи по кредита.“ Това означава, че ако примерно за кредит от 30 000 са останали няколко вноски за плащане на остатъчна сума, то тя може да се плати наведнъж, без да се дължат каквито и да е допълнителни разноски, освен натрупаните до момента на плащането, но не и занапред. „Занапред – казва законът, задължение на банките е да уговарят в договорите за потребителски кредит ПРАВОТО на клиента-потребител да погаси предсрочно кредита.“ Вероятно банките ще се опитат да тълкуват тази разпоредба и да предлагат на клиентите сами да се отказват от това си право. За това те следва много внимателно да следят съдържанието на предлаганите им от банките договори.Не по-малко внимателно трябва да се подходи и при пралагането на договорите за банкови кредити по отношение на определения в тях начин на формиране на лихвите. Кредитните институции стриктно са поставили уговорки как се определят процентите и как евентуално се изменят. Но това изменение следва да бъде търсено и отстоявано от клиента даже и в посока на намаляването им, след като на международните пазари лихвените проценти за междубанково финансиране намаляват. Само за сравнение – лихвата в еврозоната е до 2,5 на сто. Но за да се изготви в нашенски условия подобен анализ и да се търси приложението му, всеки един договор за банков кредит – без значение дали потребителски или не, е задължително да се оглежда под лупа от икономист и юрист и да се предявят съответните претенции пред банките. В България все още клиентите не са достатъчно запознати с кредитните хватки, не са наясно как да отстояват правата си, а на практика това формира цената на неправомерни печалби за банките, както и размера на загубите за потребителите на техните услуги.. Нещо, което рано или късно трябва да се промени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.