Опасен за себе си и за околните

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Drunk driving

В общественото, медийното, пък и блоговото пространство непрекъснато се водят полемики „За и против тютюнопушенето“. От своя страна правителството, мине не мине време, повишава акциза на тютюневите изделия, под високо хуманния предлог, че те са бич за човешкото здраве. Защото пушачите, пушейки, вредят не само на себе си, но и на околните. Вредят на всички. Опасни са. На тютюневите изделия са лепнати зловещи надписи – „Пушачите умират млади“, „Тютюнопушенето причинява рак“, „Пушенето вреди сериозно на Вас и на хората около Вас“. И т.н.
От друга страна – някой от Вас да си е купил някога алкохолна напитка с предупредителен надпис „Шофирането след употребата на алкохол вреди на Вас и на хората около Вас“ или „Шофирането след употреба на алкохол е опасно за здравето“, или „Пияниците умират млади“? Не, нали. Няма такива надписи на алкохолните напитки. И акцизът им не беше вдигнат. Някой тук веднага ще ме обори , че не е същото, че паралел между тютюнопушене и консумация на алкохол не може да се прави. Така е, не може. Алкохолът е в пъти по-опасен за общественото здраве, според мен. Може би тук е мястото да уточня, че изобщо не иде рече за онези хора, които консумират алкохол с мярка и разум. Т.е.-когато пият не шофират и когато шофират – не пият. „
Шофьор с отнета за 1 година книжка заради употреба на алкохол е причинил смъртта на трима души“ – това е една от новините на вчерашните новинарски емисии. Подобна новина обаче е ежедневие. Е, разбира се, водачът не е непременно с отнета книжка… Преди известно време дадоха по новините един герой с три и кусур промила алкохол в кръвта. Метнал се на колата и потеглил. Беше много смешен – трудно говореше, да не говорим, че едва се държеше на краката си. И звънеше на жена си по мобилния да й се похвали,че го арестуват щото кара пиян. Мъртво пиян. Смешен ли казах? Ами да – не беше убил никого, дори себе си. Все още. Но едва ли е последният път, в който става новина, благодарение на пиянските си подвизи.
  Да кара пил за българина е нещо естествено. Казвам за българина, защото наблюденията ми са предимно върху българи. Не знам при другите нации как е.
Вероятно всички сте чували реплики от сорта – „нищо ми няма от четири бири, пушка съм“, „ама нищо не съм пил, само две малки“, „на мен алкохолът не ми пречи на реакциите“, „и кво като съм пил?“. Аз лично съм ги чувала много пъти. И съм виждала хора, изпили по няколко питиета да се качват самоуверено в колите си, да качват и децата си и да потеглят. И те са убедени, че не правят нищо лошо.
Чувала съм и за хора, които след прекаляване с алкохол пребиват семействата си и на другия ден, по-ниски от тревата се оправдават – „аз не исках, но като се напия ставам друг човек“. Точно така – алкохолът, прекомерната му употреба, прави от хората други хора. Променя не само реакциите, променя ги личностно. Вярно – някои пияници стават големи сладури като си подпийнат – весели, остроумни, душички направо. Но общото за всички е, че алкохолът повишава нивото на личностна увереност, смъква задръжките и бариерите.
   Бясна съм! Не, не съм яростен въздържател, ни най-малко. Не съм и израстнала в семейството на пияници, нито пък в семейството на пуритани. И пушач не съм.
Но категорично смятам, че шофьорите, заловени да шофират в нетрезво състояние не трябва да бъдат санкционирани само с отнемане на шофьорската книжка. Защото утре, когато се напият, липсата на книжка няма да им попречи да се метнат на автомобила. Такива хора трябва да бъдат съдени за „опит за предумишлено убийство“. Защото, качвайки се в колата след употреба на алкохол, ти не просто нарушаваш закона. Ти ставаш опасен не просто за себе си, а предимно за другите около теб. Смъртно опасен. И няма начин да не го знаеш.

 

Автор: Бенра

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.