Десет разпространени лъжи за Израел

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Десет разпространени лъжи за ИзраелЛъжа 1: Евреите имат пренебрежимо малка историческа връзка с географската област Палестина

За потушаване на въстанието на Шимон Бар Кохба (132 – 135 г.н.е.) император Адриан е принуден да прехвърли в Йеудея 12 легиона, което е почти половината от армията на Римската империя по онова време. След разгрома на въстанието, разярен от съпротивата на евреите, Адриан буквално разорава Йерусалим (остава само западната подпорна стена на Храмовия хълм) и преименува провинцията от Йеудея на Палестина.

През следващите векове земята на Израел има много владетели.

Византия: до 636 г

Арабски халифат: 636 – 1099 г (арабите се появяват в Палестина през 7 в.н.е.)

Кръстоносци: 1099 – 1291 г

Мамелюци: 1291 – 1516 г

Отоманска империя: 1517 – 1917 г

Вече над 3000 години в областта постоянно е обитавана от евреи.

Справка:

* Касиус Дио, Римска история, книга 69

http://www.livius.org/ja-jn/jewish_wars/bk05.html

Император Адриан воюва с евреите, а не с филистимците, арабите, “палестинците” или марсианците.

* Археологически проект: пресяване на земна маса от Храмовия хълм

http://www.ehow.com/list_6869428_temple-mount-sifting-projects.html

http://www.facebook.com/pages/Temple-Mount-Sifting-Project/297775774323

Досега са открити и датирани множество артефакти: каменни тежести за теглене на сребро; останки от дрехи; останки от мебели, украсени с перли и слонова кост; медальони, пръстени, обеци, гривни; декорирани плочки, мозайка, статуетки. Определени са като древноеврейски след палеографски изследвания на букви и части от надписи по находките. Датировките са от 8 в.пр.н.е. до 1 в.н.е.

* откриване на Давидовия град в Йерусалим от проф. Ейлат Мазар

http://www.bib-arch.org/e-features/king-davids-palace.asp#author

http://jamestabor.com/2010/06/11/excavating-the-city-of-david-has-eilat-mazar-found-davids-palace/

* откриване на “печата на Шломит” от проф. Ейлат Мазар

http://en.wikipedia.org/wiki/Shelomit_seal

Печатът е открит в културен пласт, чиято възраст се оценява на около 2500 години.

Шломит е еврейско име, споменато в древноеврейски текстове (1 Летописи 3:19, Езра 8:10)

 

Лъжа 2: Коранът описва Йерусалим като свещено място за исляма

Коранът НЕ споменава Йерусалим; Мохамед не е стъпвал там. Йерусалим е завоюван от ислямската армия в 636 г.н.е., след смъртта на Мохамед.

Ислямските джихадисти казват, че Коранът говорел за “най-далечната джамия” – на арабски “Ал Акса” – и че това била джамията на Храмовия хълм в Йерусалим. Това е невярно: джамиите на Храмовия хълм са построени СЛЕД написването на Корана, така че “най-далечната джамия” не се отнася до тези в Йерусалим.

Но Йерусалим е – и винаги е бил – свещено място за евреите. Те се молят с лице към Йерусалим (ритуал, който мюсюлманите имитират, като се молят с лице към Мека).

За разлика от Корана, Библията (Tanach) споменава Цион и Йерусалим общо 809 пъти.

Справка:

* текстът на Корана

http://quran.al-islam.org/

http://www.sacred-texts.com/isl/quran/index.htm#contents

* текстът на Библията

http://www.mechon-mamre.org/p/pt/pt0.htm

 

Лъжа 3: Храмът на Соломон не е еврейски

Това е една от многото лъжи, измислени с цел да се открадне от евреите тяхната история и да се оправдае призивът за изгонването им от Близкия Изток. Когато през 1994 г беше създадена Палестинската Автономия, тя веднага започна кампания за делегитимиране на Израел и отказ на правото му на съществуване чрез пренаписване на историята. Оттогава е и невярното твърдение, че останките от Соломоновия храм са останки от джамията Ал Акса. Всъщност тази джамия е била умишлено построена на мястото, където са стояли Първият (Соломоновият) и Вторият храм. Днес виждаме същата имперска традиция в желанието на джихадистите да построят джамия на мястото на разрушения на 11.09.2001 г. Търговски център в Ню Йорк.

Справка:

* археологически находки от еврейските храмове

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/123989

http://news.nationalgeographic.com/news/bigphotos/87301540.html

http://www.jcpa.org/jl/vp483.htm

http://www.discoverynews.us/DISCOVERY%20MUSEUM/BibleLandsDisplay/Ivory_Pomegranate.htm

http://www.archaeology.org.il/news3.html

 

Лъжа 4: Израел е окупатор в арабска Палестина

В областта Палестина никога не е имало държава с името “Палестина”. В същия регион, в който колониалните империи Англия и Франция създават Сирия, Ирак, Ливан и Транс-Йордания в 20-те години на XX век, ОН създават Държавата Израел в 1948 г. Тази земя е принадлежала 400 години на Османската империя. Турците не са нито палестинци, нито араби.

Никога не е съществувала арабска държава с името “Палестина”, нито държава, населена с “палестинци”. До учредяването на ООП през 1964 г. не съществува нито една арабска политическа единица с “Палестина” в името си.

 

Лъжа 5: Израел е държава на апартейда

“Апартейд” е система, създадена в ЮАР, в която на “цветнокожите” са отказани гражданство и основни човешки права; те са принудени да живеят в гета, където образованието и медицинските услуги са на много ниско ниво.

Онези, които искат да демонизират Израел, го наричат “държава на апартейда”. Истината е, че в Близкия Изток апартейд има единствено в ислямските държави, в които е забранено да живеят евреи, а християните и последователите на други малцинства са подложени на преследване и дискриминация. Арабските граждани на Израел имат права, каквито сънародниците им в околните арабски държави нямат.

В днешен Израел има 1,4 млн арабски граждани, които имат граждански права, за които им завижда целият арабски свят. Израелските араби гласуват на избори и имат свои депутати в израелския Парламент; те стават съдии в израелските съдилища и дори във Върховния съд на Израел; техни професори преподават в израелски колежи и университети. Арабските граждани на Израел имат повече права, свобода, образование и икономически възможности от населението на всяка арабска и мюсюлманска страна.

Справка:

http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/myths/mf18.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Salim_Joubran

 

Лъжа 6: Арабите искат мир и своя държава на Западния бряг на Йордан

Арабите два пъти отхвърлят мира и държавата на Западния бряг. Първия път – резолюция 181 на ОН от 29.11.1947 г, и за втори път през 2000 г, когато им ги предложиха президент Клинтън и Ехуд Барак в Кемп Дейвид.

През 1948 г териториите, определени от ОН за новата арабска държава, са анексирани от Транс-Йордания и Египет. Кой знае защо, Уставът на създадената през 1964 г ООП не предвижда освобождение на тези територии от окупаторите Транс-Йордания и Египет. Ръководството на ООП заявява, че целта им е “да изритат евреите в морето”. И днес “освобождението на Палестина от реката до морето” е цел на Хамас и Палестинската Автономия. Войната в Близкия Изток е резултат от желанието на арабите и ислямистите да унищожат Израел, а не от стремеж към палестинска държава.

Справка:

http://www.palestinefacts.org/pf_1991to_now_campdavid_2000.php

http://en.wikisource.org/wiki/Camp_David_Summit_Conclusion_by_Israeli_Prime_Minister_Ehud_Barak

 

Лъжа 7: Холокостът е европейски проблем; палестинците не участват в него

Арабите изобщо и “палестинците” в частност са поддръжници на Хитлер през 30-те години. Бащата на палестинския национализъм – Хадж Амин Ал Хюсеини – е бил пламенен нацист; прекарал войната в Берлин и работил с членове на Третия райх по планировката на концлагери за евреи в Близкия Изток. Днес той е почитан от палестинците като техния Джордж Вашингтон.

Организацията “Мюсюлмански братя” превежда “Mein Kampf” на арабски език през 30-те години и призовава държавата на евреите да бъде унищожена още при създаването й.

Днешните арабски лидери също призовават за унищожение на Израел и отричат Холокоста, на който техните предшественици са били толкова горещи поддръжници.

Справка:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mohammad_Amin_al-Husayni

http://worldnews.about.com/od/egyp1/qt/Muslim-Brotherhood.htm

http://yalepress.yale.edu/book.asp?isbn=9780300145793

 

Лъжа 8: Израелската охранителна ограда е апартейдна стена

Това са две лъжи в едно изречение. Оградата по Западния бряг е ограда, а не стена. Над 90% от нея е изградена с оградна мрежа, и само около 10% са бетонни панели за защита от снайперисти в определени места. Оградата е построена през 2003 г в отговор на хилядите самоубийствени атентати и обстрела на израелски граждани от финансирани от Палестинската Автономия и Хамас терористи. Оградата е построена, за да спира терористите, а не арабите.

Справка:

http://en.wikipedia.org/wiki/Israeli_West_Bank_barrier

http://zioneocon.blogspot.com/fence%20-%20chain%20link.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/West_Bank_Fence_South_Hebron2.JPG

http://image60.webshots.com/60/5/44/70/394254470kEGdAp_fs.jpg

 

Лъжа 9: Израел е причина за бежанския проблем

Според арабите 5 млн палестински бежанци били принудени да напуснат домовете си през 1948 г. Това е невярно. По време на войната в 1948 г, започната срещу Израел от Египет, Ирак, Транс-Йордания, Сирия и Ливан, бежанците са около 500 000.

Малко известен факт е, че след войната 500 000 евреи са изгонени от арабските страни, където са живели от много векове, а собствеността им е присвоена. Тези от тях, които са пожелали да се заселят в Израел, са били незабавно приети там. Затова не съществува еврейски бежански проблем.

Защо още има арабски бежанци? Арабите са получили милиарди долари от Израел и САЩ, за да уредят бежанския въпрос, но лагерите все още съществуват. Никоя арабска държава не приема тези бежанци. Истината е, че те са били принудени да отидат в лагери и са държани там не от Израел, а от арабските лидери, които от 1948 г. досега ги използуват, за да сеят омраза към евреите. Бежанският проблем е създаден от арабските режими като оръжие във войната им срещу евреите. Той трябва да бъде решен чрез разселване на обитателите на бежанските лагери в селищата на Западния бряг и Газа.

Справка:

http://palwatch.org/main.aspx?fi=567

http://www.palwatch.org/main.aspx?fi=157&doc_id=1102

http://www.youtube.com/watch?v=Hr1ZOeQVZEI

* ”Амин Ал Хюсеини добре познавал непостоянството на арабските лидери и разбирал, че египетският крал Фарук, кралят на Транс-Йордания Абдула, ливанският премиер Риад Сол и останалите не умират от желание да се бият с Хагана (еврейската армия) заради палестинците. Затова, колкото по-голяма е трагедията в Палестина, толкова по-голям би бил натискът – от общественото мнение в техните страни, от другите държави и от изискването да се защити “арабската чест” – върху тези лидери…\“

Бени Морис, “Раждането на палестинския бежански проблем”, стр. 67

http://www.amazon.com/Palestinian-Refugee-Problem-1947-1949-Cambridge/dp/0521338891

* \“Ние апелираме – в самия разгар на атаките срещу нас, продължаващи вече месеци – към арабското население на Държавата Израел да бъде спокойно и да участва в изграждането на Държавата на основата на пълно и еднакво гражданство..\“

Декларация за изграждането на Държавата Израел, 1948 г.

http://www.mfa.gov.il/MFA/Peace%20Process/Guide%20to%20the%20Peace%20Process/Declaration%20of%20Establishment%20of%20State%20of%20Israel

 

Лъжа 10: Израел върши военни престъпления и убива цивилни

Това е Голямата Лъжа, изречена от онези, които избраха за оръжие терористичните атаки срещу цивилни, и за които атентаторите са “мъченици” и национални герои.

От ивицата Газа са извършени 7000 ракетни атаки срещу израелски селища, преди Израел да им отвърне през декември 2008. По време на израелските въздушни удари срещу ракетните установки в Газа съотношението загинали цивилни : терористи е 1:30. Едно изследване от 2001 г на Международния комитет на Червения кръст показва, че във войните по Земята от средата до края на 20 век това съотношение е било средно 10:1 – десет цивилни са загивали на всеки убит войник. С други думи, армията на Израел пази цивилното население 300 пъти повече от всяка друга армия.

Справка:

* “Никога в историята армия не е правила по-големи усилия да намали цивилните жертви от израелската армия в Газа”

о.з. полк. от Британската армия Ричард Кемп, януари 2009

http://www.bicom.org.uk/news/operation-cast-lead/videos/bbc-news–military-analysis

* израелската армия предупреждава населението на Газа

http://www.mfa.gov.il/MFA/Government/Communiques/2009/IDF_warns_Gaza_population_7-Jan-2009.htm

http://www.articlesbase.com/politics-articles/operation-cast-lead-what-precautions-did-the-idf-take-to-minimize-harm-to-civilians-1240486.html

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.