Галина Шапилова: За всички има място под слънцето

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Галина Шапилова: За всички има място под слънцетоТова, което ме притеснява, са надценките, които се слагат в галерии и магазини, защото правят изделието непродаваемо

За мен:

Казвам се Галина Шапилова от град Пловдив. Собственик и управител съм на ЕТ „Галина Николова – Шапил“. Завърших гимназия в гр. Пловдив през 1979 г. От дете участвам в различни кръжоци и състави – театрални и естрадни, занимавам се с изобразително изкуство – рисувам картини, керемиди, стъкло и порцелан, правя пана и скулптури, изработвам бижута от въздушна глина и естествени материали, плета макрамета и шия бутикови облекла.

Завършила съм много курсове в тази сфера, а огромен дял за развиване и насочване на способностите ми имат моите майка и баба. Искам с моите творби да доставя естетическа наслада за сърцето и душата и да даря повече усмивки в сивото ни ежедневие! Няма нищо по-хубаво от това, да видиш одобрение и изразена благодарност за всичко онова, сътворено с безкрайна любов и желание, произлязло от двете ти ръце!
Безкрайно съм щастлива, че имам подкрепата на моето прекрасно семейство, в тези трудни за всички ни дни! Мотото ми е „Винаги напред и никога назад! Участвала съм в две общи изложби в галерия „Класика“ – София и „Пълдин Арт клуб“ – Пловдив, в проекта „Картина от мнозина“ на Арт център „Орхидея“ – Карлово, както и в няколко базара.

 

Кога открихте призванието си в ръчното творчество и от колко време се занимавате с това професионално? През какви перипетии преминахте като творец в опитите си да възпитате вкус към ръчната изработка?

Като малка не съм ходила на детска градина, а само предиобед на френска школа и след това бях все около моята баба, която имаше златни ръце. Тогава майчинство нямаше и реално през деня, докато мама беше на работа бях все около баба – тя ме научи да плета, да рисувам, да правя различни вкусотийки от тесто и още мнооого, много други нещица… Много често ме намираха на двора в градината да меся кал и да правя фигурки, за което първоначално понасях мъмрене, но след това ми намериха глина и оттам се започна… 🙂
До 2010 година се занимавах предимно с изработване на бутиково облекло на прекрасните дами, след което започнах да се връщам към детските ми идеи и така отново започнах да се занимавам с всичко – рисуване, моделиране и т.н… малко като на шега, но след това се появи и фейсбук, намерих си приятели – съмишленици и взе ,че стана основното ми занимание.
За всички ни е трудно в този момент да накараме българинът да започне да цени и купува българското, а не китайските стоки. Вярно е, че хората нямат пари, но съм била свидетел, когато се плаща повече за некачествената китайска стока, отколкото за български уникат.

 

Налага ли ви се да правите компромис с творенията си, за да отговорите на по-масовия вкус?

Не, категорично не. Всеки един творец трябва да има свой собствен стил! Каквото и да ми струва, оставам вярна на себе си и изградения ми стил, като се стремя да убедя клиента какви са плюсовете и минусите на изделието, което предлагам.

 

Какви са вашите наблюдения – как българинът гледа на ръчното творчество – оценява ли го достатъчно, намира ли го за достъпно, склонен ли е да плати повече, за да притежава уникат?

 

Има хора и хора, ценители и ценители. Кичът ме дразни. Много пъти са ми казвали – „О, това е прекрасно“, но не са склонни да дадат определената сума. Това пазарене на дребно страшно дразни. Защото това не е зеленчуков пазар или на галоши и бельо, а смея да твърдя, на индивидуални уникални ръчни произведения. Друг е въпросът, когато е пуснато в масово производство, но тогава вече не е уникат. Опитвала съм се да повторя някое изделие, но дори и с еднакви консумативи, пак не се получава същото…

 

Какво ви създава най-много трудности – напливът на китайски стоки, липсата на достатъчно ценители, местата за продажба, набавянето на качествени материали, „колегите“, които плагиатстват, нещо друго?

 

Най-вече местата, на които можем да изложим произведенията си. Не може да се смесват пазарите, предлагащи китайската и масовата стока и арт базарите, на които се предлагат уникални ръчни произведения.

Относно материалите – винаги намирам това, което търся и то с добро качество. Колегите, които плагиатстват не ме плашат. Имам толкова много идеи, че надали ще успеят да копират всичко, а то си остава за тяхна сметка – рано или късно такива хора отпадат сами.

 

Какво е вашето позитивно послание към ценителите на ръчното изкуство и колегите-творци, вашето вдъхновение?

Не знам дали мога да кажа нещо, което да не звучи като клише, но … приятели, ценете българското, създадено от нас от сърце и душа в безсънните нощи, защото красотата ще спаси света! А на колегите – вярвайте, ще дойдат по-добри дни за нашето творчество, важното е всички ние да се подкрепяме, да няма злоба и завист, за всички има място под слънцето!

 

Какво според вас куца в днешните възможности и условия за продажби (фейсбук, галерии, магазини, базари)? Какви съвети, помощ и информация, свързана с маркетинга ви липсват или намирате сравнително трудно?

Смятам, че имаме безкрайно много възможности за изява в интернет. Това, което ме притеснява, както и другите колеги, предполагам, са надценките, които се слагат в галерии и магазини и по този начин изделието става непродаваемо. Аз лично съм се сблъсквала с това и не ми стана никак приятно, когато разбрах, че в един магазин са сложили 100 процента надценка, може би разчитайки на това, че съм далеч и не мога да направя проверка и ми се заявява – ами не съм продала нищо, защото цената ти е висока – а всъщност не моята, а нейната е завишена.
Докато я има тази некоректност, ще срещаме трудности. Относно организираните базари – там също има некоректност от страна на организатори, съвсем пресен случай е базарът в Пазарджик, когато ни се събра такса за безплатен базар.

 

Галина Шапилова:  За всички има място под слънцето Галина Шапилова:  За всички има място под слънцето Галина Шапилова:  За всички има място под слънцето

Галина Шапилова:  За всички има място под слънцето Галина Шапилова:  За всички има място под слънцето Галина Шапилова:  За всички има място под слънцето

 

Моята фейсбук страница:
ШАПИЛ Арт

https://www.facebook.com/pages/ШАПИЛ-Арт/149415225098877?ref=ts&fref=ts

 

Един проект на Форумът и „6 на екс“
https://www.facebook.com/pages/6-на-екс/685911134761944

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.