Минискенер показва какво съдържат храните

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Минискенер показва какво съдържат хранитеОткрива фалшивите съставки в продукти като зехтин и сирене

За нас като потребители е важно да знаем, какво съдържат храните които ядем, а съвременните технологии отдавна са в помощ на хората, за да научават дали ябълките са пълни с пестициди, дали зехтинът и сиренето са истински, или съдържат съставки различни от маслини и мляко.

А къде освен на изложение, специализирано за храни могат да се видят подобни иновативни решения, които всеки се надява в близко бъдеще да се превърнат от атракция в част от ежедневното пазаруване в магазина. И точно по време на изложението „Храна на бъдещето“, през май в Айнтховен, Яник Веспол представи подобна джаджа – малък скенер, който посредством различни приложения може да определи не само състава на храните, но и това дали са фалшиви или не. Яник е учен от университета на град Вагенинген и е част от екипа изследователи, разработили специалните приложения към скенера. „Самият скенер е на цена от около 200 евро, но все пак е първият, който не се предлага за 1000 или 10 000 евро“, казва изследователят.

 

Според него използването на подобни уреди е вече нещо типично за потребителите. Може би на по-късен етап скенерът ще може да се прилага и от хора болни от диабет и с различни хранителни алергии, като непоносимост към глутена, и дори ще е част от още по-съвременните поколения смартфони, но за сега представлява малък интуитивен бутон, който посредством безжична връзка се свързва с телефона ви и показва на дисплея какво е съдържанието на храните. Засега обаче няма достатъчно приложения за подобен род устройства.

 

„Тук може да видите какво представлява приложението и с какво получавате скенера“, продължава Яник, показвайки как изглежда на екрана използваното от него приложение в момента, с чиято помощ се цели да се установи дали зехтинът в бутилката на масата пред него е истински или не. „Много е просто . Вземаме една бутилка със зехтин и с помощта на приложението я сканираме. След това в базата от данни се открива какви са съставките на продукта“, разяснява Яник. Изследването на съдържанието на продукта се извършва по три различни метода, които независимо един от друг показват, че сканираната бутилка е с истински зехтин. „Тук имаме и едно олио, което не е истински зехтин. Това е трудно да се различи с просто око, но със скенера става много бързо и лесно“, продължава изследователят. След сканиране се установява на дисплея, че съдържанието на зехтин в него е само 66%. Тестовете от други проби показват, че в някои бутилки съдържанието на зехтин и слънчогледово масло е 50 на 50. Установявайки истинското съдържание на продуктите по подобен начин, потребителите сами могат по-лесно да решат кой продукт да вземат. „Това е идеята на скенера, силата да е на страната на производителите, които с негова помощ сами да решават какви продукти да купуват“, разкрива Яник.

 

Питам го може ли например с негова помощ да се установи какво е съдържанието на палмово масло и други нерегламентирани съставки в белите сирена? „Мисля че може да се направи, но е необходимо да се направи база от данни какво е съдържанието на сиренето с палмово олио и какво на другото“, отговаря ми той. Тогава скенерът може да направи разликата между сиренето на растителна основа, и това от мляко. Към него има десетки помощни приложения с база от данни за най-различни продукти. Хардуерът на скенера е разработен от друга независима компания, и е закупен от университета в град Вагенинген, където създават базата от данни и отделните приложения за различните продукти. Според него инвестициите в този проект до сега възлизат на 16 млн. долара. „В момента се инвестират още средства, защото това е нов продукт и съществува на пазара едва от четири месеца, но ние в университета правим само наука“, допълва изследователят. Според него към минискенера за сега основно интерес проявяват от хранителните вериги, а хората още не знаят много добре какво да правят с негова помощ, но съзнават че е полезен при пазаруване. „В близко бъдеще този скенер ще е част от твоя телефон, но за сега индустрията не е много наясно с каква цел може да се използва той“, казва в заключение Яник Веспол.

 

Мартин Иванов

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.