Природата е по-силна от нас: Защо е толкова трудно да си го признаем?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Природата е по-силна от нас: Защо е толкова трудно да си го признаем?Много се изписа и изговори по повод наводненията в района на Царево тези дни. Както винаги покрай подобни случаи, преобладават необоснованите и глупави обвинения на политици, активисти и медии срещу този или онзи. Добрата новина е, че свят видяха и множество хубави истории на помощ, сътрудничество и адекватна реакция на някои организации.

Изсичането на горите е любимата дъвка покрай всяко наводнение… Само че този път съвсем няма основание. Първо, точно тези склонове на Странджа са покрити с много гъсти гори. Второ, дори и някъде да е имало скоро сеч, природата там се възстановява толкова бързо, че за броени месеци всичко отново е обрасло с храсталак. Странджа не търпи гола земя – това го знае всеки, който малко повече се е разхождал или се е опитвал да прокара пътеки там.

Чета, че се били изляли някакви митични язовири… Къде са пък тия язовири? В района няма значим язовир. Ако имаше, вълната по съответната река изобщо нямаше да е толкова голяма и бърза.

Реките не били изчистени, а деретата в градчетата Х, Y, Z били заринати и застроени… Тук сме малко по-близо до реалността и можем да говорим за вина. Практиката да се строи навсякъде и на всяка цена е самоубийствена в подобни райони. Рано или късно, всяко дере там се превръща в мощен поток, който повлича всичко по пътя си. Освен това служат за оттичане на високите води и не функционират, ако са застроени.

Истината е, че тези дерета, както и целите заливни тераси на реките, ги има на всяка топографска карта. За пореден път се оказва, че много хотели, къмпинги, бунгала, паркинги са изградени на такива места. Напълно логично е да бъдат наводнени и пометени. Хората, които са издавали строителни разрешителни по такива места, си имат имена, които лесно могат да бъдат установени.

Изменението на климата е другият любим виновник. Само че подобни валежи и съответните локални наводнения в този район има на всеки десетина години. По медиите може да се говори за „рекордни“ валежи (над 300 мм за денонощие), но данните показват, че абсолютният рекорд за валежи в района е в Ахтопол – 463 мм от 1994 г. Стойности над 300 мм са измервани и в много други случаи. Разликата между 1994 г. и днес е много елементарна – тогава броят на хотелите, бунгалата и колите беше 10 пъти по-малък от днешния… Слава Богу, за разлика от „развития свят“, у нас все още е рядкост за политици и медии да хвърлят вината в тази посока – дори и те ясно осъзнават колко неадекватна е тази теза.

Като стана дума за климата се сещам за работата на НИМХ. Аз бях в понеделник на устието на Велека с децата и знам каква беше прогнозата за вторник – нямаше и помен за предупреждение за „рекордни валежи“, даже май беше само за „оранжев код“. Може би някой нещо е пропуснал, но така или иначе прогнозите никога не са били и няма да бъдат точна наука. Едно е сигурно – системата за ранно предупреждение се провали. А точно в това време правителството се отказа от европейските милиони (от Плана за възстановяване) за надграждането й.

Накрая стигам до числата – ще си позволя едно малко сравнение. Да приемем, че въпросният дъжд се е излял на една територия от 15 х 15 км. Средно по 300 мм, това прави общо 675 милиона куб. метра вода – малко повече от пълния обем на язовир Искър!

Тази вода се излива за часове върху малка територия, която има ясно изразен релеф – планински склонове и речни долини, които се спускат към морето, където доминира висок бряг и няколко големи плажа с устия на реки и множество малки дерета. Напълно естествено всичко се стича много бързо към реките и деретата – заливните тераси и плажовете биват потопени, а всяко малко по-високо място остава незасегнато.

Няма значение колко гора има или няма, няма и човешка сила, която да може да спре тази вода в ниските места!

Нека си признаем: Природата е по-силна от нас. Инфраструктура винаги ще бъде разрушавана, когато има наводнения, земетресения, бури. Жертви и дни на траур обаче може да няма.

Има два начина да се предпазим от подобно бедствие. Първо, да не строим там, където знаем, че ще се концентрира водата – да й оставим място да си дивее на воля и да се отече. Второ, да бъдем предупредени навреме и да не се мотаем из тези места по време на потоп. Точно толкова просто е.

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.