Когато дадена лекция е записана в определен час, тя започва 15 минути по-късно

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Корените на тази практика идват от Швеция от град ЛундсВсички студенти се научават, че когато дадена лекция е записана в определен час, тя започва 15 минути по-късно. Например ако по програма е от 13:00, тя ще започне 13:15. Шеговито наричаме това „академично закъснение“. Но защо е наложено така?

 

Корените на тази практика идват от Швеция от град Лундс. Било е свързано с камбаните на катедралата там, които биели на кръгъл час. Преди векове хората нямали часовници, поради което това бил единственият начин да знаеш колко е часа. Кампусът на университета обаче бил голям и придвижването отнемало време. Затова било прието лекциите да започват 15 минути след камбаната. По-късно това било наложено и в университета в Упсала. Вероятно практиката е проработила добре и закъсненията на студенти и преподаватели намалели. Вероятно чрез гост-професори се е пренесла и в други европейски държави.

 

Въпреки, че днес имаме предостатъчно часовници и нямаме проблем с отчитане на времето, тази традиция е останала и до днес, като се прилага масово почти навсякъде. Само една част от традицията поне ние не спазваме: при анонсирането на лекцията към часа трябва да се добавя съкращението c. t. (например 13:00 c. t.). Това идва от латинското „cum tempore“, което се превежда като „с течение на времето“. По този начин би се различавало от уточняване на точен час, което трябва да се обозначи с s. t.: „sine tempore“ или „без (допълнително) време“.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.