Семейство Клее

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Семейство КлееЕдинственият внук на Paul Klee – Александър е роден в България през 1940 година – в годината на смъртта на Паул Клее.

Аз научих този интересен факт от Liza Boeva – че синът на Паул Клее – Феликс е живял в България през 1940.
Поразровихме се и установихме, че Феликс е женен за българската оперна певица Ефросина Грежова.
Нейният баща е войводата от Костурско Апостол Грежов, който има големи заслуги в българската просветна дейност и в революционната борба за освобождение на Македония и обединението й с България.
https://bg.wikipedia.org/…/%D0%90%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1…
Брат на Ефросина, наричана Фроска, е българският режисьор Борис Грежов.
Ефросина Грежова е пяла в операта Гергана.
И така, преди 3 години и нещо, обсъждахме на стената на Лиза как са се запознали и как са попаднали в България.
Аз намерих една снимка, както и горните сведения и тъкмо се канехме двете със Saschka Steiger да направим интервю с родения в България през 1940 Александър Клее … и той си отиде.
Сега обаче намерих в две книги повече за запознанството на родителите му – тоест, на Феликс Клее и Ефросина Грежова.
Ето:
• Именно в Бреслау Феликс Клее се запознава със съпругата си Ефросина Грежова в театъра.
Срв. Клее 1962, с. 64 и сл.
In Breslau lernte Felix Klee seine Frau
Efrossina Gréschowa am Theater kennen.
Vgl.
Klee 1962, S.
***
• През 1932 г. Феликс, все още в Общинския театър на Бреслау, се запознава професионално с българската певица Ефросина Грежова, наричана Фроска, и се жени за нея. Лили беше във възторг, а Паул много доволен.
Paul Klee 201
In 1932, Felix, still at the Breslau Municipal Theater, met the Bulgarian singer Efrossina Gréschowa-called Phroska professionally and married her. Lily was ecstatic, and Paul very pleased.
Малко по малко ще намерим сведения. В ЦДА не намерих нищо, но със сигурност са дошли в България, за да се махнат от тягостната атмосфера в тоталитарна Германия след идването на Хитлер на власт.
Всъщност, не става дума само за тягостна атмосфера. На 17 март 1933 в дома на Паул и Лили Клее нахлуват щурмоваците на нацистката партия. ГЕСТАПО ги придружава и наблюдава как обръщат дома на художника с главата надолу. Не е ясно какво търсят.
На 1 април семейство Клее се премества в Дюселдорф. Само три седмици по-късно обаче, Паул Клее е изхвърлен от Академията, където преподава и същевременно започва общ пуч срещу модернизма в Германия. Тогава семейство Клее заминава за Берн.
Синът им Феликс и неговата българска съпруга Фроска остават в Германия, където правят страхотна кариера в театъра.
В Берн Лили и Паул отначало са много щастливи, въпреки че Швейцария отказва да възстанови швейцарското гражданство на Паул.
През 1937 нацистите конфискуват 102 картини на Паул Клее от германските музеи, правят една изложба на „упадъчното изкуство“, в която участват 17 картини на Паул Клее. След това изгарят много от картините му.
В Берн Паул се разболява от морбили. Оцелява, но с тежки последствия и в крайна сметка умира през юли 1940.
Предполагам, че Феликс и Фроска са използвали това като претекст, за да получат визи и д а напуснат Германия и след Швейцария са се върнали в България. Така у нас се ражда Александър – единственият син на Паул Клее, който по-късно ще се погрижи за наследството на своя велик дядо.
Жалко че не успяхме да се видим и да направим интервю с него.
Добавям тук и един текст Nelly Ognyanova :
На 18 декември 1879 г. в Швейцария се ражда Паул Клее.
В семейството му има българска следа.
Синът му Феликс през 1932 г. се жени за българската оперна певица Ефросина Грежова, на снимката вляво. Паул Клее обичал локума и халвата, които тя му носела от югоизтока.
Внукът Александър се ражда в София през 1940. Точно той основава центъра Клее в Берн със свое дарение, сградата е по проект на Ренцо Пиано.
В бр.2 на в. Зов (1921) има статия за възторжения отклик на немската преса при първото концертно пътуване на Грежова в Германия. Публикуваната снимка е направена в Дюселдорф.
Четем още, че на „голямо събрание-концерт”, организирано през 1925 от Македоно-Одринското Опълчение, взема участие и Ефросина Грежова – дъщеря на „известния македонски културен и революционен деец Апостол Грежов, сподвижник на Гоце Делчев и Даме Груев”.
Завършила консерватория в Германия, „тази млада и изключително красива певица имала приятен лиричен глас”, предизвикващ „нескончаемите аплодисменти на публиката”, излизайки „на сцената, облечена в китен дебърски костюм” и създавайки „особен трепет в салона” със своето чисто и меко, ала мощно „мецосопрано”, отличаващо се с характерен тембър и вибрации“.
Нищо повече не мога да намеря за Екатерина Грежова (1901-1970), за съжаление синът й Александър почина наскоро, но след него остава центърът Клее, съхраняващ огромното наследство на Паул Клее.
На снимката са Паул Клее с д-р Рут Лотмар, Феликс и Ефросина Клее (отдясно наляво) в градината на къщата на Хайнрихщрасе 36, Дюселдорф, юли 1933 г.

Фотограф: проф: Лили Клее
Център „Паул Клее“, Берн, дарение от семейство Клее.

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.