Бумът на туристи в Амстердам притеснява и жителите, и властите на града

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Бумът на туристи в Амстердам притеснява и жителите, и властите на градаПочти 17 млн. туристи посещават ежегодно холандската столица

Близо 17 млн. души всяка година избират да посетят холандската столица Амстердам, чиито жители наброяват едва около 800 хил. души, а през следващите 15 години се очаква броят на туристите да се удвои.

 

Мнозина от местните са загрижени още от сега заради шума, задръстванията и опасността, която представляват люлеещите се върху велосипедите туристи. Ето защо властите вече търсят възможности да насочат туристите и към забележителности в околностите на града.

Бумът на туристи в Амстердам притеснява и жителите, и властите на градаА туристите идват отвсякъде, за да се полюбуват на каналите, да покарат колело или просто да хвърлят по едно око към прочутия квартал на Червените фенери. „Вторник е и вали, затова тук няма толкова много хора, както обикновено“, казва за АФП усмихнат бразилецът Матео Рисо. „Градският център е много малък, затова се фокусираме и в крайградските квартали“, уточнява Махтел Лингвот, отговаряща за маркетинга на Амстердам. Там ,според нея също има добри хотели и удобен транспорт. Властите по думите й искат да покажат на туристите, че и в останалите части на града има какво да се види.

Бумът на туристи в Амстердам притеснява и жителите, и властите на градаТакива са например цветните градини на замъка Койкенхоф или близкото крайбрежие на Северно море. За мнозина жители на Амстердам обаче това не е достатъчно, и те настояват за забрана на автобусите в центъра на града и по-строг контрол върху платформите, предлагащи жилища под наем. Въпреки желанието им за повече спокойствие в града, туризмът си остава основен двигател за икономиката на Амстердам, който допринася и за създаването на повече работни места.

 

Мартин Иванов
по материали на АФП

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.