Златният остров привлича любители на силните усещания

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Златният остров привлича любители на силните усещанияАко обичате да пътешествате из Адриатика, то непременно не пропускайте да посетите един от най-големите хърватски острови – Кърк. Той е с площ малко над 405 кв.км, и е обитаван от 17 860 жители. С богатството си от морска флора и фауна, е привлекателно място за любителите на гмуркането. Местните обаче си имат и един интересен обичай.

Веднъж годишно, пременени във водолазни костюми, мъже от Връбник се отправят в открито море, за да търсят едно необичайно съкровище. Това са бутилки вино от единствената може би в света подводна изба. Шампанското, което произвеждат е отлежало на 30 метра дълбочина, където има идеални условия – постоянна температура от 12 градуса, господства пълна тъмнина, и налягането е много по-високо отколкото в обикновените изби. Произвеждат го от местен сорт бяло грозде. Идеята хрумва на професионалния винопроизводител Маринко Владич.

 

„Типично за това вино е, че се характеризира с един много специфичен и хубав дъх на море“, обяснява експертът пред „Дойче Веле“.

 

Шампанско от дълбините на морето, това едва ли може да видите някъде другаде по света. Местните жители дори са амбицирани да организират международни прояви, чрез които да показват уникалния си обичай.

 

„Трябва да се борим, защото ако липсва конкуренция е лошо“, допълва Маринко.

 

Връбник обаче има още една особеност – може би най-тясната уличка на света. Тя е широка само 43 сантиметра. Още от античността Кърке е известен като „златният остров“. Днес десетки яхти от цяла Европа акостират на него, а с тях пристигат любители на гмурканията в кристалните води на Адриатическо море. Брегът му предлага всички удобства за едно подводно приключение.

 

„Ние имаме най-добрата вода като качество в Европа, и много красива флора и фауна, която може да се види под водата“ казва учителят по гмуркане Роберт Вармот.

 

Любима цел за гмуркачите са останките от старинен дървен кораб, намиращи се в непосредствена близост до острова.

 

Отдалечено само на няколко километра от Връбник се намира защитеното от морските ветрове яхтено пристанище на Пунат, което се счита за едно от най-добрите в Адриатика. Още от времето на социалистическа Югославия преди пет десетилетия, за неговото поддържане отговаря Драгутин Зич. Днес то се ръководи от неговия син.

 

„Някога липсваха пари и материали, и за да го направим използвахме употребявани железопътни линии. Това се оказа много евтино и стабилно, и държи и до сега“, разказва Драгутин.

 

Мнозина от гостите днес идват от Германия и Австрия и са редовни клиенти.

 

„85% от клиентите ни са от европейски страни и ние трябва да направим всичко, за да им е удобно тук. Европа е тук от столетия“, потвърждава и синът му Крежимир.

 

За едно пътешествие към миналото шефът на яхтеното пристанище препоръчва отстоящият наблизо остров Кошиун – обитаван от столетия от францискански монаси, съхраняващи безценни исторически архиви. Освен църквата и музея, природният парк на острова привлича годишно около 70 000 посетители. Следите на различни исторически епохи се откриват и на остров Кърк. Миро Чинчич разказва на гостите си за наследството, оставено тук от римляни, венецианци, австрийци и французи. Тук според него много често могат да се видят малки мостчета, които свързват къщите. Били са строени от семейства, живеещи в срещуположни къщи, които са женили децата си. Кърк обаче не е единственият остров, и стига да пожелаете, може да откриете и други прекрасни кътчета из хилядите малки островчета на Хърватия.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле“

Снимка: „Дойче Веле“

 

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.