Социолози и политици сигурно са полудели – „Хиподила“ все пак се класира! Липсата му на балотажа ще свали ли активността в неделя?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Бойко и ТИМ като дим без пушек

Абсурдна коалиция – ГЕРБ-ДПС-БСП + прилежащата им „четвърта власт“?

Може и да не ви харесва, а може би ви харесва – но в политическия белот на четири ръце другарската любов към „квартата“, поне на медийния пазар, е факт. Вече повече от две години. При това съвсем явно. И като при всеки групов секс, и на тая територия взеха да се случват забавни работи. Уважавана представителка на „четвъртата“ власт, основателно, или не, се сдоби със смущаващото прозвище „Мадам“…

Въпреки „крилатия лаф“ пък за „Боко тиквата“, сътворен „гениално“ – преди парламентарните „Избори 2009 „, от една медийна групировка, появила се на бял свят благодарение на сделка с друг гений в областта на БГ-журналистиката, същата групировка заобича страстно същата „Тиква“. Няма лошо – полегнала е Тодора за всички, които я пожелаха.

А изданията – хартиени, телевизионни и интернет, собственост на днешния депутат от ДПС Делян Пеевски – бивш младежки лидер от НДСВ, зам. на бедствената министърка от квотата на ДПС Емел Етем, поел по времето на тройната комбинация „Станишев“ ролята на „гуро“ на традиционно скандално източвания 20 години Държавен резерв, успешно си обърнаха „резбата“. От изборната нощ през 2009-та – до тази през октомври 2011-та, въпросните издания са в „топ листата “ на феновете на кабинета „Борисов“. Без по никакъв начин да се идентифицират с производството на оная злополучна „Тиква“. Магия. – лайф из лайф, а жизнь проходит.

Важното е да се пише в правилната посока, още повече, ако банковите пари, необходими за тая високо отговорна гражданска дейност, съвпадат с „правилната“. Партиите тук нямат никакво значение. И логично Кунева, обявила се за „независима гражданка“, но спрягана за скрита „лимонка“ на президента-социалист Първанов го отнесе. Споменатата медийна групировка хич не я хареса по време на месеците преди първия изборен тур, въпреки че г-жа Кунева бе странно, сравнително толерантна, към изявите на БСП-колегата й в състезанието Калфин от бившата тройка „БСП-НДСВ-ДПС“. Формации, от чиято кадрова банка на практика бе зачената ГЕРБ, включително и лидерът й Б. Борисов. Може би в резултат на някакви естествени, закономерни „нужди“, някакви идейни съображения – за ляво, дясно, център, европейско, България. А не заради „някакви“ си пари. Точно в това им се ще да вярват 1, 2, може би и над 3 милиона българи, които ще идат в задаващата се балотажна президентска неделя да си дадат гласа за новия държавен глава на България. Миналата неделя скромна част от песимистите пък се опитаха да обърнат най-после „палачинката“ и гласуваха нестандартно – за „Хиподила“ Витков. Не я обърнаха, но поне объркаха – макар и за малко, „правилното“ дишане и на парично едноцветни социолози, и на многоцветни, но „парични“ партийци.

Всички, които например сеирджийски наблюдават втория епизод от „екшъна“ около сделката с лош аромат за медийните флагмани – ВАЦ-овите издания. В която бе замесена и софийската Общинска банка. Същата, за която победителката в сегашните избори за София – Йорданка Фандъкова, твърди, че ще направи и невъзможното столичната община да си я върне обратно. От кого – от съдения за укриване на баснословни данъци бизнесмен Ковачки, който получи банката на тепсия? А кой направи „врътката“ – днешните собственици на споменатите ВАЦ-ови издания – Любомир Павлов и Огнян Донев, приватизатор на „Софарма“ и столичните „Софийски аптеки“? И двамата близки съратници на бившия кмет на София Софиянски, участвал в тазгодишната изборна местна надпревара като конкурент на Фандъкова. Кога столична община загуби контрола си над Общинска банка? През 2005 година. Какво направиха през изминалите шест години двама поредни кметове на общината – Борисов и Фандъкова – да си върнат собствеността? Направиха ли елементарното – да я обезкървят финансово, изтегляйки от нея всичките парични потоци на общината? Не го сториха – банката продължава шеста година да обслужва общината и нейните фирми, а софиянци, в качеството си на данъкоплатци, са задължени да бъдат клиенти точно на тази скандална банка. Междувременно собственикът й Ковачки попадна под ударите на данъчните закони – има защо. Ама, дали наистина точно заради такива прегрешения е „гризнал дървото“, или просто му е спретнат „опън рекет“ – един Господ и вероятно серия „политици“ знаят. Господ верно е високо, но те не са. Официозната „Четвъртата власт“ обаче не ги пита, деликатна е по отношение на „неприлични“ въпроси. Държи се граждански отговорно и уважително към институцията на „втората“- изпълнителната, в лицето на поредното текущо правителство. И всеотдайно громи всички негови противници. Само че социалистите от БСП също се радват на комфорт от групата, прицелила се в монополизация на средствата за масова информация. Може би защото ролята на „левите червени“ на удобна опозиция всъщност не пречи на властта. Или пречи донякъде – народните трибуни Бареков и Кошлуков толерантно отразиха предизборните изяви на президентските мераклии Плевнелиев и Калфин, но доста жестоко порязаха конкурентката им Кунева. Изобщо странности и загадки под шипковия храст.

В същото време държавни фирми държат на депозити с минимална лихва 700 млн. лева (по последни данни от 2010 година) в Корпоративна банка, която случайно финансира империята на споменатия вече народен избраник от квотата на ДПС г-н Пеевски. Премиерът-слънце Бойко Борисов пък, деклариращ разграниченията си от лидера на партията ДПС г-н Доган, към която поне засега последно се числи и г-н Пеевски, на няколко пъти отклонява в парламента въпроси поради каква причина тези пари се държат точно в тази банка. Вече никой и не го пита за това. Явно за г-н Борисов е много по-важно колко милиона ще бъдат дадени на поредния закъсал футболен отбор. Да речем такъв като „Лудогорец“ – собственост на изявен бизнесмен, приватизирал българския морски флот и, пак по „случайност“, нарочван за приближен на прословутата и просперираща варненска групировка ТИМ.

Хубаво е Бойко Борисов, като борец срещу организираната престъпност, да обясни непрекъснатото толериране на тази групировка от държавата, или от държавни фирми и още по-важно – да внесе яснота по въпроса зад кой точно кандидат-кмет на Варна стои тази бизнес група? „ФорумЪт“ отново само ще напомни за правителствената подкрепа, която получи трибуквената формация за изкупуването на части от морската градина във Варна (проекта Алея първа), прехвърлянето на осигуровките на работещите в полуфалиралите „Топлофикация-София“ и БДЖ в пенсионни фондове на ТИМ, кръщаването на спортната зала в София на името на застрахователна компания „Армеец“ (собственост на ТИМ), както и за депозитите в солидни размери на държавни фирми в ЦКБ, също притежание на варненската “икономическа група”. (Бойко и ТИМ като дим без пушек)

 

В заключение, вместо обобщение, публикуваме писмото на форумец до „ФорумЪт“, който иска, но не вярва, да получи отговор на следните три “маловажни” въпроса от премиера Борисов, особено преди предстоящия варненски балотаж:

„Поради каква причина държавни фирми държат на депозити 700 млн. лева (по последни данни) в Корпоративна банка?

Защо не се обяви конкурс за тези пари, както беше предложил финансовият министър Дянков преди повече от година?

Не приемам за отговор, че това си е работа на държавните фирми, защото по начина, по който управлява премиерът (аз това, аз онова), не вярваме да е дал такава власт на второстепенни чиновници.

Смята ли ТИМ за нормален икономически субект, за да си партнира така успешно с тях?

Докато не се изяснят тези въпроси аз ще продължавам да не пазарувам стоки и услуги от следните компании, собственост на двете силни групировки на деня:

Корпоративна банка и застрахователна компания „Виктория“

ЦКБ, „Армеец“, пенсионните компании „Съгласие“ и „ЦКБ-Сила“, авиокомпания „България Ер“ и други.

Призовавам и всички, които не смятат, че олигархията е по-силна от хората, да направят същото. Това ще направи скъпа издръжката на чиновници на всякакви нива от тези групи.

(проверете кои са задължителните пенсионни фондове, в които се осигурявате и ги сменете. Чрез тях ТИМ получава от Националната агенция по приходите поне по 12 млн лева всеки месец).“

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.