Съдебна демокрация за бедни и богати

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Мигинг БСП

Ще се подпише ли оранжево-червеният депутат Спас под некролога на Темида-BG?

„Правото е криво, облечено във власт“. Това написа покойният вече журналист Георги Тамбуев. Направи го в средата на 80-те години на миналия век. По време на демократичния тоталитаризъм, поникнал и у нас, след партийната „перестройка“ в братския СССР.Дали смачканият тогава Тамбуев е повярвал, че верно иде време и в соц-България кривото право да стане право, и че почва битка с номенклатурната икономическа корупция – отговорът му вече е в отвъдното. Гадното е, че кажи-речи 30 години, след тая – скандализирала някогашните „народни“ вождове на държавата публикация, темата й все така остава номер 1.

И днес, въпреки добили гласност серия разкрития, продължава да виси в безтегловност „фундаменталният “ въпрос: Боледува ли от корупция сляпата българска Темида? И, ако „да“ – как да бъде реанимирана? Барабар със всички си „слуги“, участници в сбърканата правоохранителна пиеска – МВР-полицаи/милиционери-дознатели, следователи, прокурори и на края фаталната тежка артилерия – съдиите. Сега, тъй нареченият ни „политически елит“ за пореден път, се опитва да пише рецептата. Без да е снета обаче „анамнезата“ на него самия. Най-вече по отношение на изключително прилепчивия и смъртоносен синдром „политически СПИН“, дето му викат „конфликт на интереси“. Симптомите му са до болка известни – пристрастеност към пари-власт-влияние и после към пари-прим. Примери за поразените – бол. За безплодните интервенции на призваната по закон уж независима съдебна лечителка – също. А дали болен здрав носи, или е обратното – чакаме някой законотворец отговорно да го каже. Междувременно си струва да отбележим завидните усилия на един от тях в тая посока. Името му е Спас Янев Панчев, роден 1950 г., инженер, разведен, шеф на земеделския съюз „Александър Стамболийски“, на филателисткия – също,бивш държавен шеф на „Техноимпекс“, бивш зам.-военен министър в кабинета „Станишев“ и сегашен народен представител от „Коалиция за България“.

Целият този престижен имидж обаче на уважавания в коалицията г-н Панчев бе поставен на сериозно изпитание. Причината – повече от битово-прозаична. През пролетта на миналата година гръмна скандалната новина, че неговата по-млада с 30 години спътница в живота – Цветелина Костадинова, експертка в атрактивната Държавна комисия по хазарта (ДКХ), се е изкачила по-високо в йерархията на ведомството с фалшифицирана диплома за висше образование, осигурена й със съдействието на самия Панчев. Повече от ясно е,че подобни зловредни твърдения за действията на народния избраник документално няма как да бъдат доказани. Бедата е, че за сметка на това въпросната Цветелина съвсем документално каца „на пангара“.

Повод за „полета“ е подаденият на 31 май 2010 г. сигнал от името на Съюза на организаторите на хазартни игри. Във въпросния сигнал се казва, че трудещата се по това време в ДКХ госпожица (за първоначалното й назначение там нищо не се казва), през 2005 г е била задочна студентка в Габровския технически университет, а през август същата година подава молба за прехвърляне редовно обучение във Великотърновския. За целта е представила изискуемата служебна бележка от габровския ВУЗ за положени изпити, факултетен номер и прочие. И още една – че работи в частната Централна софийска автогара, сиреч не е на държавна хранилка – каквото изискване важи за редовните студенти. Университетската рокада е одобрена, Цветелина се записва във Велико Търново и тутакси подава нова молба – да вземе две години в една. И това й щение е удовлетворено, девойката се старае, и в крайна сметка получава диплома за висше образование. Съответно пораства в длъжност в ДКХ – реципрочно и със заплата.

За беля, в тоя меден пейзаж хазартните браншовици турят няколко твърде горчиви лъжици катран.  

Според разпратената, документално подплатена информация, до всички възможни правоохранителни институции (включително и до работното й място в ДКХ), Костадинова поне три пъти е „настъпила котето“. Първо – защото служебната й бележка от Габрово била с факултения номер на съвсем друга колежка, съответно и изпитните оценки. Второ – защото служебната бележка от Централна автогара – София, парафирана от изпълнителния директор на фирмата Мирослав Иванов, никак не се връзва по дата със трудово-правните отношения на девойката, която по същото време се води на щат в съблазнителната хазартна комисия. И трето – защото, освен тия „дребни“ прегрешения на напористата млада експертка (вероятно по игра на съдбата, радваща се и на протекцията на един депутат), в сигнала се говори – и то фактолигически, и за доста по-смущаващи неща. Заедно с нейното име например се споменават и други отговорни служители, набъркани в любопитни – явно доходоносни корупционни схеми, вихрещи се във ведомството.  

Всичките нелицеприятни подробности около тая сага можете да проследите в серията публикации на „ФорумЪт“(„Спас и Цвети“* – депутатско-прокурорски трилър с дъх на хазарт и… още нещо…, „В тарифата „искам да съм депутат“ сумата е седем цифрена“ , „Народни любимци с нежни имена. След „Тъпото“ в топкласацията се подреди и „Лакомото“. ). Как обаче в нея се включват органите на правоохранителната система? Правят го

 

в стила „куче влачи рейс“

 

Убедете се сами от данните, с които „ФорумЪт“ разполага, за направената от Инспектората към Висшия съдебен съвет проверка по злополучния, но показателен ,,казус“:

Прокорурска преписка № 2239/2010 г.на Великотърновската районна прокуратура /ВТРП/ и досъдебно производство /ДП/ № 164/10г. по описа на Окръжна дирекция на МВР /ОДМВР/ -гр.Велико Търново. Досъдебното производство се състои от пет тома – първият от 95 листа.

ДП е образувано от зам.-районния прокурор Йордан Кожухаров на 4 август 2010 г.срещу Цветелина Тошева Костадинова, която в периода 20.07. – 31.08.2005г. в гр. В. Търново, пред служители на Великотърновския университет /ВТУ/ „Св.св. Кирил и Методий“, съзнателно се ползвала от неистински официални документи – академична справка с № 1108/20.07.2005г., на която е придаден вид, че е издадена от Техническия университет /ТУ/ гр. Габрово и служебна бележка изх. № 71/15.08.2005г., на която е придаден вид, че е издадена от Иван Мирославов – изп.директор на Централна автогара АД гр.София, като за самото им съставяне не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл.316 от НК.

Делото е изпратено за разследване на ОДМВР, като прокурор Кожухаров е дал указание да се изготви следствено-календарен план, а при необходимост от удължаване на срока да се изготви мотивирано предложение с изчерпателно посочване на извършените и предстоящите следствени действия. За разследващ полицай в ОДМВР- Велико Търново е определена Ивелина Беренска.

С постановление от 28.09.2010 г. прокурор Пл. Евгениев е удължил срока за разследване с 4 месеца – до 04.02.2011г. От това постановление е видно, че към края на август 2010 г. към делото са били приложени изисканите от университетите в Габрово и Велико Търново, и от Централна автогара гр.София, документи.

На 26.11.2010 г.

 

районната прокурорка Беренска

 

е изготвила доклад до ВТРП, в който изразява становище, че разследването ще приключи до 04.01.2011г.

На 22.12.2010 г.Беренска е изготвила нов доклад до ВТРП, с който вече иска ново удължаване на срока с два месеца, като неправилно посочва, че вече удълженият срок изтича на 4 януари 2011-та, като той реално изтича на 4 февруари. От доклада е видно, че към 22.12.2010 г. са разпитани петима свидетели – секретарят и инспекторът на Стопанския факултет при ВТУ и по делегация /по местоживеене, сиреч разследващите са отишли на крака при съответните лица/ бившият ректор на ТУ гр. Габрово и деканът на Стопанския факултет в същото учебно заведение. По делегация в София е разпитана и Цветелина Костадинова, която е отказала да даде образци от почерка и подписа си. Изискани са от ОДМВР гр. Ловеч заявленията, подавани от Костадинова в родния й град за издаване на документи за самоличност, с оглед ползването им като образци от подпис и почерк.

На 14.12.2010 г.е изготвена графологическа експертиза, от чието заключение е видно, че представената от Костадинова пред ВТУ академична справка от ТУ гр. Габрово е неистинска. Установено е и, че подписът в молбата за прехвърляне във ВТУ е положен от Цветелина Костадинова.

От директора на Централна автогара гр.София Иван Мирославов са получени две справки /на 26.08.2010г. и на 16.12.2010г./, от които е видно, че Цветелина Костадинова е сключила с него на 1.07.2005г. – 20 дни преди са си изкара съмнителната академична справка от габровския университет, договор за изработка, съгласно който тя е трябвало да изработи графици на работните смени на служителите в подопечната на Иванов автогара, съобразени с действащото законодатество. Костадинова обаче не е изпълнила задълженията си като изпълнител, не е изготвян протокол за извършена от нея работа и не й е изплащано трудово възнаграждение.Оказва се, че тя никога не е била в трудови правоотношения с Централна гара АД гр.София. И в този смисъл издадената от Иван Мирославов служебна бележка, че за да изпълнява длъжността, която заема й е необходимо стопанско или юридическо образование, се явява не истински, а документ с невярно съдържание. Иван Мирославов не е разпитван в качеството на свидетел.

Вторият том по делото е състои от 106 листа и съдържа сигнал от Диана Иванова – ръководител на

 

инспетората на Министерството на финансите

 

/принципал на ДХК, където работи Костадинова/, до Великотърновската окръжна прокуратура /ВТОП/, както и постановление на прокурор Тихомир Шабов от ВТОП от 30.07.2010 г., с което той отказва да образува досъдебно производство срещу Цветелина Костадинова и изпраща преписката по случая обратно на ВТРП – по компетентност. На същата дата преписката е постъпила във ВТРП и е заведена под № 2239/2010г. Върху нея има резюлиция /не се знае чия/ „Кожухаров“ – от 03.08. 2010 г.

Том трети съдържа 109 листа и представлява материалите по прокурорска преписка. № 1355/2010 г. на Районна прокуратура /РП/ гр.Габрово, които на 11.08 2010 г. са присъединени към образуваеното вече досъдебно производство срещу Цветелина Тошева Костадинова.

Том четвърти съдържа 61 листа.

На 29.12.2011г. споменатият вече районен прокурор от Велико Търновоният

 

прокурор Йордан Кожухаров

 

е издал постановление, с което е дал конкретни указания по разследването на ОДМВР- Велико Търново.

На 28.01.2011г. е проведен разпит на бившия ректор на ВТУ Иван Харалампиев Иванов.

На 2.2.2011г. е проведен разпит и на бившия декан на Стопанския факултет при ВТУ – Байко Баев.

На 6.1.2011г. е приложена справка от ТУ гр.Габрово, от която е видно, че няма регистрирана молба от Костадинова за издаване на академична справка с оглед прехвърлянето и във ВТУ, на нея никога не е издавана такава справка, същата е с прекъснати студентски права и е отстранена със заповед на ректора, което е сведено до нейното знание чрез публично обявяване на информационните табла за студентите в основните звена на ТУ- Габрово.

На 2.2.2011 г. районната прокурорка Беремска е изготвила доклад до ВТРП, в който предлага срокът на разследване да се удължи с още два месеца.

Том пети съдържа 77 листа.

С писмо от 26.01.2011г. Беренска е изискала от ДКХ оригиналите на всички документи от служебното досие на Цветелина Костадинова.

На 07.02.2011г. в ОДМВР – Велико Търново са постъпили материали от ДКХ.

Към том първи от ДП са прикрепени още материали, с които листовете стават общо 122-а.

На 03.02.2011г. прокурор Кожухаров е изготвил искане до ВТОП за удължаване срока на разследване.

С писмо на окръжния прокурор на Велико Търново Емил Денев срокът на разследване е удължен с още два месеца – до 04.04.2011г.

Към делото е приложен протокол от 11.03. 2011г. за изготвена графологическа експертиза и писмо от 17.03. 2011г., с което прокурор Беренска изпраща на Шесто РПУ-София призовка за явяването в качеството на обвиняем на Цветелина Тошева Костадинова на дата 28.03. 2011година.Към 25.03. 2011г. няма данни дали призовката е връчена, разследването срещу Костадинова продължава близо осем месеца. През тях са разпитани общо седем свидетели /от които три по делегация, вкл. лицето, срещу което е образувано производството/. Изискани са документи от ВТУ, ТУ гр.Габрово, ОДМВР гр.Ловеч, Държавната комисия по хазарта и от Централна автогара АД гр.София. Назначени са и са извършени две графологически експертизи.

Не е разпитван въобще

 

Иван Мирославов – директор на Централна гара АД гр.София

 

От приложена от него справка става ясно, че в кръга на службата си той е съставил

служебна бележка /официален документ/, в която е удостоверил неверно обстоятелство, с цел да бъде използвана бележката пред ВТУ като доказателство за това обстоятелство. С това си деяние Иван Мирославов е осъществил състава на чл.311 ал.1 от НК. В предоставената справка Мирославов обяснява, че бележката е съставена по молба на Цветелина Тошева Костадинова, за да бъде използвана пред ВТУ, с ясното съзнание, че се удостоверява невярното обстоятелство, че тя заема някаква длъжност в Централна автогара АД гр. София. Изобщо не е изследвана ролята на Костадинова като подбудител за съставянето на гореописания официален документ с невярно съдържание.

Цветелина Тошева Костадинова е разпитвана в качеството на свидетел по делегация в гр.София. До 25.03. 2011г.Костадинова не е привлечена в качеството на обвиняем. Привличане е планирано за 28.03.2011г., а срокът за разследване изтича на 04.04.2011година.

До тук свършва проверката на

 

Инспектората към Висшия съдебен съвет

 

по казуса „Цветерина“. Любопитен е обаче последващият развой на събитията. В началото на април тази година хазартната експертка Костадинова все пак най-сетне е привлечена като обвиняема. Но забележителното е, че това се случва само заради фалшивата академична справка от Габровския технически университет, от която тя се е възползвала.А дали е участвала и в самото съставяне на „неистинския документ“ – по този важен въпрос, обвинението мълчи. Трябва да отбележим, че за ползването на конкретния фалшив документ, какъвто се явява академичната справка, законът предвижда наказание до три години, с давностен срок седем години и половина. И ето ви сега „черешката на тортата“ – на 18 април 2011 г. в Районния великотърновски съд е внесено предложение от цитираният по-горе прокурор Йордан Кожухаров за… „освобождаване на Цветелина Тошева Костадинова от наказателна отговорност“!? За провинението й магистратът предлага само административно наказание. Вероятно по чисто стечение на обстоятелствата въпросният г-н Кожухаров, започнал участието си в цялата тая разследваща одисея в качеството си на зам.-районен прокурор на Велико Търново, към днешна дата вече е титуляр на същата институция. Парадоксалното е, че въщност досъдебното производство се води заради двата фалшиви документа, ползвани от Цветелина – академичната справка и служебната бележка от софийската автогара, но в крайна сметка е привлечена, и то под административна отговорност, единствено заради първия документ.А по втория – разследване изобщо не е правено. Сигурно пак по „случайност“ неговият автор – изпълнителният директор на Централна автогара – София Мирослав Иванов, е останал чист и необезпокояван от правоохранителните органи. А за издаването на неистински документ от ранга на служебната бележка, парафирана от Иванов, предвижданото наказание е затвор до 5 години, с давностен срок – 15 години. Може би и заради още едно „случайно“ съвпадение. Според неофициална

 

информация от „ъндърграунда“

 

шефът столичната автогара Мирослав Иванов, в чиято собственост сериозно присъствие има небеизвестният бизнесмен Гриша Ганчев, се явява брат на първата жертва от серията показни убийства – Стефан Мирославов-Крушата. По-важното е, че не само г-н Иванов ще спи спокойно, същият късмет имат и колегите на госпожица Цветелина от Държавната комисия по хазарта, които заедно с нея за участвали в съмнителни операции, ощетили парично ведомството. Тези твърдения, намерили място в сигнала на Съюза на организаторите на хазартни игри, са подминати като „празна гара“ от слугите на българската Темида. Хвала им!  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.