Трите Българии

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

БългарияИма такава държава, по точно територия с население, която се води европейска, но всъщност е от третия свят. Казва се България и който я възприеме като нещо единно, цяло, ще сбърка. Защото зад понятието стоят три различни Българии, толкова различни, че е трудно да ги свържеш, ако не си вътре в проблемите.

Първата България с право може да бъде определена като „Прекрасна”. Това е страната на управляващите политици, независимо кои са те, на бизнесмените, назначени и изпрали парите си в годините на прехода, на услужливите и добре платени журналисти, държавни чиновници, чалга певци и самозвани шоумени, мутри и приближените им, депутати и техните сътрудници. Тази България е член на Европейския съюз, тя е едва третата държава в Европа с толкова малък бюджетен дефицит, тя построи 52 км. магистрали за последните 2 години и в нея тече „мед и масло”.

Тя има най-ниските данъци в ЕС, инфлацията клони към нула според статистиката, нейните жители се чудят дали на Бахамите или на Малдивите да прекарат лятната си почивка. Бизнесът е доволен, получава обществени поръчки, изгражда евтини спортни зали и пътища, забавлява се. Нейните представители се женят или в Италия или във Франция, защото там имат имоти, къщи, вили. Въобще чудесно е да се живее в тази България, но малко имат привилегията да го правят.

Втората България е друга. Тя много прилича на една, описана от Никола Вапцаров :
”Тази страна

Не е моя страна,

Тази страна, простете

е чужда”

В нея живеят много хора, пенсионери с най-мизерните пенсии в Европа, безработни с най-голям процент увеличение през последните месеци след Гърция, хора, работещи за 100-150 евро, с които не могат да скърпят месеца, да си платят парното или тока.Тук са и отхвърлените от обществото просяци, бездомници, цигани, много голяма част от които се занимават с кражби. За да им противодейства донякъде, прекрасната България има най-многобройния в ЕС полицейски апарат и една много особена съдебна система, която за кражба на хляб вкарва човек в затвора, но за подкупи и корупция в особено големи размери издава индулгенции за невинност. В тази „Друга„ България образованието е под всякаква критика, учителите са по-близо до клошарите по доходи отколкото до среден държавен чиновник, масово децата й спират да ходят на училище и тръгват с родителите си да работят или да крадат. Пенсионерите, които са най-многобройни пък живеят с илюзиите на старото време и е лесно да бъдат излъгани, когато гласовете им станат нужни. За другите има тарифа – един глас струва пари, брашно, кецове, кебапчета и най-често щедри обещания. Например им се казва – след 8 години ще взимате двойно, макар че е ясно като бял ден, че след тези години нито обещаващия нито голяма част от надяващите се ще са в същото положение. В тази България се пие много и то безбандеролен алкохол, на почивка се ходи в дворчето на селска къща, ако такава има в семейството, или в барчето срещу входа на панелката. Единственото й развлечение е телевизията и затова програмите са изпълнени с простотии, цинизми, чалга, секс и още нещо. Така затъпяването става тотално. Най-голямата мечта на хората от тази България е да преминат в прекрасната България, но както в американската мечта, това рядко им се отдава. Шанс имат хубавите момичета, ако попаднат на някой, който да ги лансира и не му омръзнат бързо, силните момчета, които могат да служат като бодигарди и късметлиите, които спечелят от тотото.

Двете Българии се срещат рядко – веднъж на две години по време на избори. Тогава тези от прекрасната България с неохота слизат от лимузините и се срещат с електората. Или участват в различни празници, където се ръкуват с присъстващите, галят децата по главичките и обещават. Каквото им поискат, те го сдават като обещание. Метрото да стигне от София до Перник, язовирът да се зариби и да може да се лови риба без билет, данъците да паднат, заплатите да се увеличат, пътищата да станат магистрали, магистралите – летища, всеки да си купи самолет. След изборите обаче всичко се забравя за часове и се повтаря при следващите избори след 2 години. Интересното е, че нито едните, нито другите /обещаващи и лъгани/ не променят поведението си. Едните поизтупват от праха стари обещания, другите се правят, че не помнят как са ги излъгали преди две години. И всичко е наред. За да има някакъв ефект от това обаче лицата обикновено се сменят – рядко някой се задържа два мандата на своя пост. Но това не променя неговия статус – той е човек от прекрасната България.

Третата България е дъщеря на първите две. Това е „Емигрантската” България. Тя е около милион и половина в момента, но се увеличава с бързи темпове. В нея има представители и на двете Българии- дечицата на прекрасна България обикновено учат в колежи и университети на Запад и повечето остават там, за да харчат бащините си пари. В нея обаче има повече равноправие, защото немалко от другата България също намират място под слънцето на Запада –това е най-талантливата и непримирима с живота част на народа. Използвайки преимуществата на свободното общество, тя успява да направи кариера и да остане в чуждата страна като равноправен член на обществото. Тук заплащането е несравнимо с българското, данъците са съразмерни с доходите, а полицията пази всички, а не само мутрите. Тази България постепенно се размива, претопява и вероятно някога ще изчезне и вместо нея ще останат само островчета от българи, които не са скъсали изцяло с родината си.

Какво е бъдещето? Прекрасната България ще продължи да съществува още дълго – тя е необходима на европейците, за да имат примера колко е зле, когато те управляват зле. А и хората от Запада трябва да имат място, където да дойдат да си отпочинат, да направят някой друг милион и да се порадват на евтини проститутки и пиене. Другата България също няма да изчезне, по-скоро ще се циганизира или турцизира, но това не е толкова лошо. Та кой друг освен споменатите две етнически групи има мерак да живее в подобна тиня. Пенсионерите ще намалеят драстично – вдигането на възрастта и естествените природни закони ще свършат своето. Бедните ще станат още по-бедни, накрая панелните гета ще станат единственото място, където ще може да живеят тези с доходи около 2 евро на ден. Но покрай тях ще има прекрасни магистрали и огради, високи над 3 метра, ще скриват лошите гледки от седящите в лимузини представители на прекрасната България.

Но да забравим всичко това, все пак избори идват. Да се порадваме на цирка, на обещанията, на тълпите с червени знаменца в ръце и поне за две седмици да забравим за трите Българии. След това ще имаме две години, за да се радваме на положението си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.