ЦЕНЗУРАТУРА

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Bansky - ACTA       О, колко много славеи!…

       Млъкнете, славеи!

        Проклети, славеи!

        

               Константин Павлов, “Славеите пеят”, 1957 г.

 

Тези дни един от традиционните черноморски „барометри”* – Георги Коновски – публикува две статии, заглавията на които събрани ведно, звучат така: „Пак ли… цензура!!!” Статиите обсъждаха, по-точно критикуваха иначе, звучащите добре международни споразумения – ACTA (Counterfeiting Trade Agreement – „Tърговско споразумение за борба с фалшифицирането“), SOPA (Stop Online Piracy Act – „спиране на онлайн пиратството“) и PIPA (Protect Intellectual Property Act – „защита на интелектуалната собственост“).

„Барометрите” на Българската асоциация на софтуерните компании, както и други интернет организации и доставчици, също протестираха, казвайки, че „актовите” текстове не решават проблемите със защита на авторското право и интелектуалната собственост. Да контролираш в интернет пространството свободата на потока на мнения и интелектуална продукция е нарушение на човешките права за обмен на информация.

     Днес в повечето – или във всички – национални български медии, с изключение на електронните издания, действа диктатурата на цензурата (цензуратура). Тя обслужва правителства, президенти и политически партии – и стоящите зад тях корпоративни интереси. Медиите допускат едни, но не допускат други мнения за събития и личности у нас и по света – цензурата манипулира общественото мнение – медиите стават машини за промиване на мозъци, онова, което професор Ноам Чомски, в своята лекция „Медиите под контрол”, нарече „индоктриниране”. А в невролингвистичното програмиране (NeuroLinguistic Programming – NLP) е концептуализирано като reframing (англ. промяна на рамката, начина на мислене). Взаимствана от психотерапията, методологията на рифрейминг се базира на многократно повтаряне на семантични конструкции, като ключови думи и послания. Години преди това тази методика е описана от големия поет Константин Павлов в неговото кратко стихотворение “Славеите пеят”. Така, в зависимост от това на кое медийно NLP сме подложени, разбирай, песните на кои славеи слушаме, се оформят групи от хора с различни възгледи за едни и същи събития и с различни оценки за едни и същи личности. Затова според българските медии има само няколко добри поети, учени, художници, артисти, журналисти, живеещи в столицата. Това централизирано медийно NLP на интелектуалния масив на България създава „маркетинговата интелигенция”, както я наричаше професор Тончо Жечев. И маркетинговите политици. А в пустинята на цензурата, единствените оазиси на свободния печат остават електронните вестниците и списания.

       Очевидно е, че в Монитор-а на българската Преса има Всеки ден 24 часа Труд за поддържане на Стандарт-а на Капитал-а, Класа-та и Тема-та на цензурата в България. Неотдавна това бе отчетено и от международни организации, които класираха България на 79-то място в света по свобода на словото.

      “Казаха ми да ви кажа, че съветската анатомия е най-развита в света” – казваше професор Димитър Каданов на лекциите си през 1960-те години в софийския медицнски институт. Редакторите на медии и политиците сега ни казват да казваме, че имаме свобода на словото и печата.

     Когато Макбет пита трите среднощни вещици “какво е това, което правите?”, те отговарят: ”действие, което няма име”. Напомня на пребързаните и скрити от обществото подписи на управляващи в повече от 20 страни, включително и България, поставени в ACTA, SOPA, PIPA.

     Докато се научим да казваме “Млъкнете, славеи!/ Проклети, славеи!” И дойдат гарваните**, за да ни кажат истината.

          … в настъпилата тишина

         един-единствен гарван се обаде,

         за да ни каже истината.

       Страшната! (Константин Павлов)

_______________________________________________
* Страница, озаглавена „Барометър”, във варненския вестник „Черно море” – като място за „Лично мнение” в някои централни вестници, с тази разлика, че в „барометъра на морето” няма цензура.

** Гарваните са свещени птици и в Лондон. От векове там е имало поне 7-8 гарвана около The Tower of London. Крал Чарлс II е поръчал – заради оплакването на неговия астроном – премахването на гарваните от Кулата. Това обаче не станало, защото кралят чул легендата, че ако гарваните напуснат Кулата на Лондон, цялото Кралство ще пропадне. Така обсерваторията била приместена в Гринвич, а гарваните си останали в Кулата. Днес всеки я помни с гарваните. От бомбардировките през втората световна война обаче оцелява само един гарван, наричан “Grip”. Когато Кулата била реставрирана.е имало 8 гарвана – крилете им са подрязани, за да не летят далеч от Кулата (но това не трябваше да го пиша, защото звучи цензурно).

     Ето имената, пола и възрастта на гарваните, обитаващи Кулата сега:
Gwylum (M/18 г.)

Thor (M/15 г.)

Hugin (Ж/11 г.)

Munin (Ж/11 г.)

Branwen (Ж/3 г.)

Bran (M/3 г.)

Gundulf (M/1 г.)

Baldrick (M/1 г.).

     Най-старият гарван се казвал Jim Crow, живял е 44 години.

     Засега няма точна статистика за броя и топографията на гарваните в България. Едно е сигурно: Константин Павлов е един от тях – живя и умря в София, на няколко метра от къщата, където умря лиричният гарван Христо Фотев. Други известни български гарвани бяха Радой Ралин, Борис Димовски, Генко Генков, Георги Баев, Димитър Йотов…

     Сега, в бала с маски на българските медии, ми е трудно да посоча истинските гарвани. „Легендата” обаче казва, че ако нямаме такива, Република България ще пропадне.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.