Първата международна младежка конференция „Спасяването на българските евреи“

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Първата международна младежка конференция „Спасяването на българските евреи“Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Бургас първата Международна младежка конференция „Спасяването на българските евреи – възможен модел на поведение за младите хора днес”

Спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, паметта за  невинните жертви на Холокоста и възможността моделът за толерантност и хуманизъм на българските спасители да се пренесе в нашето съвремие бе тема на международна младежка конференция, събрала на 20 юни 2023 г. в Бургас над 50 младежи от 9 държави, специалисти по история и обществени науки и представители на различни институции, Форумът се провежда под егидата на Вицепрезидента на Република България  Илияна Йотова.

„Вие правите най-ценното, но и най-смисленото. Градите тухла по тухла така необходимия ни днес мост от миналото към бъдещето. Ако го няма него, ако не е достатъчно стабилен, няма как да градим нашето утре. Защото без памет няма бъдеще и това е вечната и за съжаление забравена от много поколения истина. А спасяването на българските евреи принадлежи на световната памет. Историята е такава, каквато е и ние трябва да осъждаме всички опити за нейното пренаписване. Това е едно от значимите събития в целия календар, с който през тази година отбелязваме годишнината от спасяването на българските евреи, с която ние, българите, сме особено горди. Интересно е да чуя вашия прочит за събития отпреди 80 години, как ги проектирате към днешна дата и как ги проектирате в бъдещето.“ С тези думи Вицепрезидентът Илияна Йотова откри конференцията .

Видео обръщение към присъстващите отправи Катарина фон Шнурбайн – координатор за борба с антисемитизма към Европейската комисия.

Темата на конференцията, организирана от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”  –  „Спасяването на българските евреи – възможен модел на поведение за младите хора днес” за първи път се поставя на дискусия сред младежи, учени и изследователи от различни страни. Това провокира интереса на представители на редица институции.  Сред официалните гости на събитието бяха народните представители Деница Сачева и Георг Георгиев, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, представители на министерства, посланици, консули, представителят на ООН Абдула Шариф, директорът на Американския еврейски комитет за България – Виктор Меламед, представители на академичната общност, духовници от висшия клир на БПЦ, писатели, общественици.

Конференцията е част от провеждания в Бургас четиридневен Международен младежки фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”.

„Провеждаме фестивала за втора поредна година,  но за първи път организираме подобна международна конференция. Защото  за нас е важно да чуем вашия глас,  да вникнем в мисленето и възприятията на младите хора –  ако се повторят днес събитията от преди 80 години, ще бъде ли възможно подобно смело и толерантно отношение към онеправданите.  Възможен ли е модел на поведение, подобен на примера, който ни дават българите – спасители?”,  каза председателят на център „Алеф” Алберта Алкалай и даде старт на дебатите.

В дискусията се включиха млади автори, участници в Десетия международен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Часове преди излъчването на победителите и церемонията по награждаването им, младежите споделиха недоумението си от това, че героите на техните творби са забравени, вместо да получат  подобаващото им място в историята, че в училищата не се преподава по подходящ начин историята на Холокоста, а техните съученици или не са чували за трагичните събития от Втората световна война, или просто нямат отношение към тях.

Конференцията се провежда с подкрепата и участието на Държавния културен институт към министъра на външните работи, който организира редица инициативи по проекта „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“.

“Най-често българите определяме евреите като хора, запазили дух и култура, въпреки всички изпитания“, каза Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт. Тя припомни реализирани събития, насочени към опазването на културното еврейско наследство и представи поредната инициатива. Като част от  програмата на Международния младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение” на 20 юни 2023 г. от 17 часа на кейовата стена на пристанището в Бургас ще бъде открита изложба от плакати, създадени от изявени автори на плакатното изкуство. Експозицията е със заглавие „Памет и плакати“ и е инспирирана от посланието за хуманизъм и противопоставяне на антисемитизма, които носи историята за спасяването на българските евреи преди 80 години..

В конференцията с лекции участваха доц. д-р Румяна Христиди, ръководител на катедра Хебраистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски;  Радостина Николова, държавен експерт в МОН;  Авитал Лейбович, директор на Американския еврейски комитет в Ерусалим, Израел, експерт по дипломация на Близкия Изток и Балканите и геополитически стратегии; Фелисия Валдман, директор на Goldstein Goren Center for Hebrew Studies в Университета на Букурещ, Румъния; Румен Леонидов, поет, публицист и издател. Модератор на дискусиите беше Луиза Славкова, изпълнителен директор на Софийска платформа.

Нашето съвремие отрича саможертвата, но не отрича морала, обобщиха младежите. Те приеха Етичен кодекс,  определящ ценностите и принципите за етично поведение, към които младите пазители на паметта ще се придържат. В импровизиран флашмоб те обещаха да следват високите морални стандарти, поставени от предците ни, и никога да не бъдатМ безразлични.

Събитията се провеждат с подкрепата на Община Бургас,  Държавен културен институт, Норвежки финансов механизъм, Министерство на Образованието и Науката, Министерство на културата, МВнР, Посолство на Израел, Полски институт, Музей на историята на полските евреи „ПОЛИН”, Интерхотел България, Клиника Нефролайф, ТРИА Сити Център, БМФ Порт Бургас, Порт Флот Бургас, Международен конгресен център, Булгариен Директ Райзен.

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.