Нова технология в добива на мед може да спаси енергийния преход!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Боян РашевПреди година и половина писах за тази компания – сега напомням…

Фактът, че BHP и Freeport, двете най-големи частни компании в добива на мед в света, инвестират сериозно в развитието на технологията на Jetti Resources, е доста показателен…

Jetti твърдят, че с новата си хидрометалургична технология могат да извлекат медта от халкопирит. Това практически означава, че изведнъж към доказаните запаси медни руди ще се добавят огромни количества, които до днес са считани за отпадък и/или вече лежат по хвостохранилища. Технологията изисква и много по-малко вода и енергия за единица продукция.

В света на новите технологии непрекъснато се появяват неизвестни играчи с невероятни твърдения и амбиции. Повече от 99% се провалят. Обаче някои оцеляват и променят всичко.

Jetti Resources съществува от 2014 г., а основателят й днес е едва на 32 г. Технологията й вече работи в пилотни инсталации и показва наистина добри резултати. Гигантите в добива явно виждат сериозен потенциал щом хвърлят 50 млн. долара.

Ако успеят, тези хора ще променят не просто добива на мед – те практически ще спасят енергийния преход. Защото осигуряването на достатъчно мед на поносима цена е вероятно най-високата бариера пред тоталната електрификация.

Пожелавам им успех… и ще ги следя изкъсо!

Повече има на сайта им – за съжаление не са публична компания: https://jettiresources.com/

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.