Служебният ми статус е на държавен служител…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
ВЪПРОС: Здравей, Форум! Моля в рубриката Юрисконсулт да ми отговорите на следното питане: Служебният ми статус е на държавен служител. Упорито се говори, че в агенцията, в която работя, ще предстоят съкращения. Ако в даден отдел има трима служители на еднакви длъжности, трябва ли да се направи оценка на работата им, за да се подбере кой да остане и кой да бъде съкратен? Като ви благодаря предварително, оставам с уважение:
Петър Стефанов от София

ОТГОВОР: Уважаеми г-н Стефанов, Във връзка със зададения от Вас въпрос, моля да имате предвид следния отговор. Според чл.106, ал.1, т.1 и 2 прекратяване на служебното Ви правоотношение може да стане, само ако:

 

1. при закриване на администрацията, в която е назначен държавният служител;
2. при съкращаване на длъжността;

 

Това означава, че напрактика при Вашата работа ще има преобразуване на административната единица, в която работите. При нея ще се направи ново щатно разписание и ново преразпределяне на длъжностите, като една или няколко от тях ще бъдат съкратени. Това е по преценка на органа, който извършва съставянето на щатното разписание. Посоченото, означава, че във Вашия случай няма да се прави подбор по определени критерии, а ще се създаде ново административно образуване на щатните длъжности и ново щатно разписание. В резултат на това, част от длъжностите ще бъдат съкратени, като преценката за това ще бъде направена субективно от органа осъществяващ новото административно образуване/звено/ и щатно разписание.
Николай Баташки, адвокат

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.