Моля дайте ми съвет…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
ВЪПРОС: Здравейте на всички които четете и може да ми дадете съвет. Незнам дали въпроса ми е подходящ за тук, но все пак да попитам. Работих в една фирма някъде около 3-4 месеца ( с договор) иначе повече, но един ден собствениците решиха, че не им трябвам и ми казаха да напусна. Написах молба за напускане, но вече месец те не ми дават трудовата книжка.Имат и малко пари да ми дават, ама на тях майната им. Та въпроса ми е : мога ли да кажа майната и и на трудовата книжка, защото в нея има-няма 6-7 месеца трудов стаж, и да си извадя нова. Не ме интересува за стажа искам да започна нова работа и по-добре на чисто. Нямам намерение да ги моля да ми я връщат, нека си я пазят за спомен. Искам предварително да благодаря за евентуалните Ви съвети.
Spa

ОТГОВОР: НАРЕДБА за трудовата книжка и трудовия стаж
Приета с ПМС № 227 от 23.11.1993 г., обн., ДВ, бр. 102 от 3.12.1993 г., доп., бр. 48 от 13.06.2006 г.
 
Раздел I
Трудова книжка
Чл. 1. (1) При постъпване на работа работникът или служителят е длъжен да представи на работодателя трудовата си книжка с изключение на случаите, когато постъпва за първи път на работа.
Чл. 2. (1) Необходимите данни за работника или служителя се вписват в трудовата книжка, подписват се и се подпечатват от работодателя или от упълномощено от него лице.
(2) Вписванията в трудовата книжка се правят въз основа на оригинални документи или на заверени по установения ред преписи от тях.
(3) Работникът или служителят е длъжен да представя трудовата книжка на работодателя при поискване, както и за вписване на нови обстоятелства в нея.
(4) Работодателят е длъжен да поиска в 5-дневен срок трудовата книжка, за да впише настъпилите изменения в трудовото правоотношение и промени на данните по чл. 349, ал. 1 от Кодекса на труда.
чл.416, ал.2 и чл.414, ал.1 – от Кодекса на труда  Главна инспекция по труда налага глоба от 1500 лв.
Следва да се отбележи, че трудовата книжка се съхранява само от работника. Тя не трябва и не стой у работодателя. Ако сте си поискал трудовата книжка с молба, на която има входящ номер, може да докажете, че сте я искал и те не ви я връщат. Поради което може да подадете жалба с копие от тази молба до Главна инспекция по труда и ще им наложат глоба от 1500 лв.
Добре е трудовата книжка да си я имате, защото за месеците, които сте работили следва да се внасяни осигуровки/ако са внасяни/, което после ще от значение за пенсионирането Ви, както и за здравното осигураване. Може и да са малко седем месеца, но понякога са от значение.А и най-важното е да си знате правото, че трудовата книжка следва да е във вас, а не във работодателя Ви, които я иска само да отбележи данните в нея и е длъжен веднага да Ви я върне.
Николай Баташки, адвокат

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.