Майчинство и осигуровки

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0
ВЪПРОС: Здравейте,
искам да попитам как мога да накарам работодателят ми да ми плати осигуровките и съществува ли изобщо начин за това. Преди месец родих, но още не е представен в нои дори болничния, който се издава 45 дни преди раждането. Причина за това се оказа неплатените осигуровки не само на мен, а на всички служители. След като разговарях със счетоводството, стана ясно, че пари за осигуровки няма да има скоро, а фирмата функционира за сега. Какво бих могла да направя за да започна да получавам майчинството си? Предварително благодаря!
Chara

ОТГОВОР: Работодателю, изпълнявай задълженията си към новородените!

От 1 януари 2009 г. срокът на паричното обезщетение при бременност и раждане е удължен от 315 на 410 календарни дни

 

Здравейте, Чара!
Да ви е живо и здраво бебчето! Ако е момиче – да радва ергените! Ако е момче – да задява момите!
Питането, което отправяте към ФОРУМЪТ е възможност да отговорим по-обстойно на въпросите, свързани с обезщетенията за майчинство.

Етап първи
Четиридесет и пет дни преди определения термин за раждане гинекологът, който следи бременността, издава болничен лист за бременност и раждане. Болничният се съставя след представяне от бременната на амбулаторна книжка. Ако тя няма такава, същата се издава от личния рекар. Болничният лист и декларация за банкова сметка, по която се изплаща сумата за тези 45 дни, се подават при счетоводителя на фирмата/ведомството, където работи бременната. Счетоводителят е длъжен да ги представи в съответното териториално управление „Социално осигуряване“ на Националния осигурителен институт /НОИ/.
Етап втори

След раждането на детето болничното заведение, в което то се е появило на белия свят, издава нов болничен лист. Той също се представя на счетоводителя, който трябва да го подаде в НОИ.

Етап трети
След 42 от раждането педиатърът на детето издава отново болничен лист. Този болничен трябва да е придружен с декларация за обстоятелствата за изплащане на паричното обезщетение при бременност и раждане. Двата документа – болничният и декларацията – се предават на счетоводителя и той ги внася в НОИ.
След като изтекат 135 дни болнични майката може да подаде молба до работодателя си за 410 календарни дни отпуск вместо за 315.
Майките (осиновителите), за които срокът на обезщетението до 315 календарни дни не е изтекъл до 1 януари 2009 г., имат право на обезщетение за браманност и раждане за остатъка до 410 календарни дни.
Майките (осиновителите), за които срокът на обезщетението до 315 календарни дни е изтекъл до 1 януари 2009 г., но от започването му не са изтекли 410 календарни дни, иват право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до края на този период. За да получат обезщетение за остатъка от 315 до 410 календарни дни майките (осиновителите) следва да подадат заявление до работодателя си за разрешаване на отпуска.
Тук е необходимо да се подмчертае, че той, работодателят, няма право да откаже тези дни отпуск! Към молбата за отпуск се попълва и молба-декларация за изплащане на обезщетение за бременност и раждане за остатъка от 135 до 410 дни отпуск. Към двата документа е нужно да се прикрепи и копие от акта за раждане на детето. Всички тези документи се представят на счетоводителя, който е длъжен да ги подаде в НОИ.

Етап четвърти
След края на 410-те дни майката има право на отпуск за отглеждане на детето до навършване на 2-годишната му възраст. Документите и за този вид отпуск се подават до счетоводителя. Негово е задължението да ги представи в НОИ.
На майката се полага и еднократна помощ за раждане на дете!

Уважаема, Чара!
Отговорът на вашето питане нормативно е уреден в Наредбата за изчисляване и изплащане на парични обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване. Съгласно чл. 9, ал. 1 от тази наредба осигурените лица, каквото сте и вие, представят документите за бременност и майчинство на осигурителя, т.е. на работодателя, с когото имат сключен трудов договор. Той, работодателят, трябва да заведе тези документи в специален дневник.
За всеки календарен месец, не по-късно от два дни след деня на изплащане на дължимите трудови възнаграждения (заплатата) или на част от тях, а когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени – не по-късно след два дни след последния ден на месеца , през който е извършено начисляването на трудовото възнаграждение, работодателят е длъжен да представи документите (болничните и декларациите) за бременност и раждане в съответното териториално управление на НОИ.
Ако работодателят не изпълнява тези свои задължения, осигуреният, т.е. вие, можете да подадете жалба до директора на съответното териториално управление на НОИ. Той назначава ревизия, която проверява действията на работодателя. В случай, че бъдат установени нарушения на раблотодателят се налага парична санкция. Ако сте от столицата, адресирайте жалбата си до Директора на Столичното управление „Социално осигуряване“, 1303 София, бул. „Ал. Стамболийски“ № 62-64, тел. 926-19-51.

Антон Малчев, юрист

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.