Наследствена пенсия

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1
ВЪПРОС: Здравейте всички от Форумът. Имам следния въпрос относно наследствената пенсия. Баба ми и дядо ми се интересуват дали могат да вземат пенсия от починалия си син без това обаче да се отразява на вземаната от дъщерята на сина си или тяхна внучка. Иначе казано дали могат да взимат и те пенсия като внучката си. Благодаря ви предварително.
С уважение и пожелания за успехи:
Спасимир Георгиев

ОТГОВОР:

Могат да взимат и те наследствена пенсия, т.к. в чл.81, ал.2 КСО се казва, че наследствена пенсия се отпуска на всички лица, които имат право на такава и се разпределя между тях поравно. а лицата които имат право на такава пенсия са посочени в чл.80, ал.2 КСО-децата, преживелият съпруг и родителите. Те могат да взимат наследствена пенсия, ако отговарят на изискването на чл.чл.82, ал.3 КСО-(Изм. – ДВ, бр. 67 от 2003 г., в сила от 1.01.2003 г.). Родителите имат право на наследствена пенсия от децата си, ако са навършили възрастта по чл. 68, ал. 1 и 2.

Чл. 68. (1) Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 60 години и 6 месеца за мъжете и 55 години и 6 месеца за жените, при условие че сборът от продължителността на осигурителния стаж и възрастта не е по-малък от 98 за мъжете и 88 за жените.

(2) От 31 декември 2000 г. възрастта по ал. 1 се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 6 месеца за мъжете и за жените до достигане на 63 години за мъжете и 60 години за жените, а сборът от продължителността на осигурителния стаж и възрастта се увеличава с 1 до достигане на 100 за мъжете и 90 за жените.

Относно това дали ще се промени размерът на взиманата от дъщерята досега пенсия чл.81, ал.1 КСО определя размерът на наследствената пенсия:

Чл. 81. (1) Наследствената пенсия се определя в процент от полагащата се лична пенсия на починалото осигурено лице, както следва:

1. при един наследник – 50 на сто;

2. при двама наследници – 75 на сто;

3. при трима и повече наследници – 100 на сто.

 

Следователно, ако досега дъщерята е получавала наследствена пенсия като един наследник, то ако и бабата и дядото също получават наследствена пенсия, то тогава ще е налице хипотезата на чл.81, ал.1, т.3 КСО, като размерът на получаваната досега пенсия от дъщерята ще намалее, но не с много.

Николай Баташки, адвокат

1 коментар

  1. Здравейте, майка ми има право на наследствена пенсия,тъй като баща ми почина. Въпроса ми въз основа на това ще бъде ли и здравно осигурена .Тя не работи в момента и не е пенсионер.
    Благодаря Ви предварително.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.